Polisen väntade med att slå till

Trots tips om insiderbrott väntade polisen med att slå till mot de misstänkta i arvfondshärvan tills efter att 35-åringen hunnit utomlands. Huvudmannen misstänks ha kommit över miljontals kronor.

Uppsala2008-10-02 18:46
När Kammarkollegiet i augusti förra året tipsades om att den anställde 35-årige juristen tillsammans med de nu åtalade två vännerna, ordningsvakten i Uppsala och ytterligare en man lurat Allmänna arvsfonden på pengar var 35-åringen på väg att sluta.

Han hade sökt, men inte blivit antagen till polishögskolan och åkte i oktober till Thailand för att tillbringa hösten som dykinstruktör.
- Vi tror inte att han åkte för att hålla sig undan polisen. Han hade planerat resan sedan länge och hade dykt där tidigare så det är inget konstigt. Men sedan fick han snabbt reda på att vi slagit till och då valde han att inte komma tillbaka, säger Krister Karlsson på länskriminalen i Stockholm som ansvarade för polisutredningen.

Om man misstänkte att han var huvudmannen, varför inte gripa honom innan han hann undan?
-Vi måste ha bevis först, vilket vi höll på med hela hösten. Först att undersöka bankkonton och sedan teleavlyssning.
Att gripandena skedde vid ett samlat tillslag den 11 december trots att juristen var utomlands förklarar man med att åklagaren ansåg sig ha samlat tillräckligt med bevisning - och att man inte vågade vänta längre.
Juristens båda vänner - den 35-årige it-specialisten och den 39-årige konsulten - hade även de nämligen bokat resor till Thailand över jul.
- Vi var rädda att de skulle sticka allihop. Vi få aldrig se dem igen om de åker, resonerade vi. När det är så många inblandade är det alltid någon som är utomlands.

35-åringen är häktad i sin frånvaro och polisen ser det som en tidsfråga innan han grips av lokala polismyndigheter. Nio år återstår av preskriptionstiden för de brott han misstänks för.
Men pengar bör han dock ha så att han klarar sig.
Juristens eventuella tillgångar i utlandet har inte kunnat säkras, däribland transaktioner till hans schweiziska konto i september och oktober på dryga sex miljoner från den 37-årige stockholmare som ärvt åtta miljoner i ett falskt testamente.

Juristen och i viss mån it-specialisten pekas ut som de drivande personerna bakom bedrägerierna i förhör med de misstänkta.
De ska ha kontaktat bekanta de visste var i behov om pengar och sedan få dem att ställa upp som "arvtagare" eller testamentsundertecknare.
I förhör berättar den 47-årige ordningsvakten från Uppsala hur juristen - som han jobbat med på krog förr - kontaktade honom med ett förslag han nappade på. Ordningsvakten hade redan ansökt hos Allmänna arvsfonden om att få behålla huset där han hyrt in sig i många år. Juristen ska ha sagt att han inte hade en chans att få huset på legal väg, utan möjligen en mindre summa som plåster på såren för att han ställt upp mycket för den äldre kvinnan. Ordningsvakten kallar juristen i förhör för en "smörsångare" som var bra på att sälja in sin idé och att huset i Kåbo blev moroten.

Den gamle damens namnteckning kopierades med hjälp av hyreskvittenser som ordningsvakten hade. Det hela gick sedan till så att ordningsvakten och frun gjorde en detaljerad beskrivning av den gamle damen och hennes lägenhet, i fall frågor skulle ställas till dem som bevittnat testamentet: it-specialisten och en 71-årig bekant till honom.
Den 51-årige Uppsalabo som skulle ta emot det sexmiljonersarv som aldrig hann betalas ut, säger att han fick frågan av it-specialisten som han känt i tiotalet år och även var skyldig pengar. Även 51-åringen menar dock att juristen var den som höll i tyglarna.
Konsulten och it-specialisten, juristens goda vänner, nekar alltjämt till brott.
Dessa två har heller inte skyllt på juristen.
BAKGRUND

Allmänna arvsfonden misstänkts ha svindlats på mångmiljonbelopp genom att testamenten fabricerades. På så sätt ska de misstänkta ha kommit över avlidna personers egendom, bland annat arvet efter en Uppsalakvinna.
Den 35-årige jurist som ­enligt åklagaren har en nyckelroll i härvan var tidigare ­anställd hos Kammarkollegiet som företräder Allmänna arvsfondens intressen då en avliden persons tillgångar ska tillfalla fonden.
Total har tolv personer varit misstänkta för inblandning i svindeln, flera av dem har Uppsala­anknytning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om