I juni 2020 häktades fem Uppsalabor i åldrarna 20–60 år i en assistanshärva som sedan dess är under utredning. I polisförhör har samtliga nekat till brott.
Misstankarna handlar om att fem personer fått betalt för att ha utfört personlig assistans medan de i själva verket jobbat på andra arbetsplatser. På så sätt ska de ha fuskat till sig dubbla inkomster. Några av de inblandade har under lång tid deklarerat årsinkomster på 600 000–700 000 kronor och redovisat intäkter dels från ett assistansbolag i Uppsala, dels från andra arbetsgivare.
Ett exempel gäller en Uppsalabo i 30-årsåldern som i fjol mottog 232 000 kronor från assistansbolaget. Samma år deklarerade han en inkomst på 536 000 kronor från ett byggföretag. Svindeln misstänks ha pågått sedan 2015 och uppges omfatta 9,4 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan.
– Utredningen fortsätter, närmast är det några förhör som återstår. Jag räknar med att kunna väcka åtal mot hösten, säger kammaråklagare Victoria Engelkes som leder förundersökningen.
Tingsrätten har beslutat om så kallad kvarstad, att tillgångar hos de misstänkta får säkras av Kronofogden, som fryst bland annat värdepapper, bankmedel och bostadsrätter.
Ett annat ärende med påstådda oegentligheter gäller Kraft Assistans AB som polisanmälts av Uppsala kommun. Kommunen kräver att bolaget återbetalar 3,3 miljoner kronor som ska ha utbetalats felaktigt sedan 2017. Personen som fått insatsen har enligt kommunen ljugit om sina hjälpbehov och assistansen stoppades i fjol.
Även Försäkringskassan har riktat krav mot Kraft Assistans, bland annat sedan en assistent varit på dygnskryssning utan brukaren, men trots det begärt ersättning för arbete. I ett annat fall påstås två assistenter från företaget ha varit utomlands samtidigt som de redovisat att de utfört assistans i Sverige. Dessutom har bolaget kritiserats av Migrationsverket för att ha erbjudit skenanställningar till personer som väntat på uppehållstillstånd.
Bolagets vd Thomas Sandberg Ghoreishi har tidigare sagt till UNT att assistansen skötts korrekt. Enligt honom har inga skenavtal upprättats och inga oegentligheter begåtts. Tidigare i år beslöt IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att återkalla bolagets tillstånd. Kraft Assistans har överklagat det indragna tillståndet till förvaltningsrätten.