Polisen underkänner skyddat boende för hotade kvinnor
Uppsalapolisen anser inte att de kvinnor som lever under allra störst hot ska placeras vid Uppsala kommuns nya skyddade boende, avsett just för hotade kvinnor. Detta eftersom boendet enligt polisen inte ger ett fullgott skydd.
- Mångåriga erfarenheter visar att det bästa för kvinnor som måste skyddas är lägenheter högt upp i hyreshus. Det är inte lämpligt med en separat byggnad, eftersom det sprider sig blixtsnabbt var ett sådant här boende är lokaliserat, säger Birgitta Engberg, chef vid Uppsalapolisens brottsofferenhet.
Hotell i stället
I samband med en brottsutredning gör polisen en hot och riskbedömning. Polisen har nu kommit fram till att kommunens skyddade boende inte är tillräckligt säkert för att de kvinnor som lever under allra störst hot ska placeras där.
— De kommer i stället att placeras i jourlägenheter eller på hotell. För andra kvinnor som behöver en lägre grad av skydd kan boendet däremot vara ett alternativ, säger Birgitta Engberg.
Några krav som polisen anser måste uppfyllas för att ett boende ska betraktas som ett skyddat boende med fullgott skydd är en ingång med säkerhetsslussar och god tillgång på personal. Enligt planerna ska det finnas två personal vid kommunens boende med 13 platser. Polisen ifrågasätter även om kompetensen vid boendet blir tillräcklig.
Flera brister
- Det här handlar om människor i kris som behöver stöd. Annars är risken stor att de tar tillbaka sin anmälan, säger Birgitta Engberg.
- I planeringen verkar man inte heller har funderat över hur kvinnorna ska ta sig till affären eller hur eventuella barn ska komma till skolan. Dessutom saknades samtalsrum i planeringen, tillägger hon.
Representanter från polis träffade nyligen ansvariga tjänstemän och politiker för att diskutera boendet. Att polisens kritik framkommit i ett sådant sent skedde komplicerar saken. Förklaringen till detta är att en remiss från kommunen inte besvarades ordentligt.
Medger misstag
- Vi medger att vi begick ett misstag. Vi fick möjlighet att yttra oss för ett år sedan, men det skedde på ett ofullständigt sätt. Från kommunens sida har beskedet blivit att beslutet nu är fattat och att det är svårt att göra stora förändringar. Det är olyckligt, säger Birgitta Engberg.
Vid den senaste mötet, där även länspolismästare Göran Lindberg deltog, fick polisen dock gehör för vissa önskemål. Kommunens representanter lovade att ett samtalsrum ska ordnas på boendet, samt att kommunen inte ska dröja med åtgärder om det visar sig att personalens kompetens är otillräcklig.
I samma veva som kommunens egna boende startar upp drabbas kvinnojouren i Uppsala av minskat bidrag från kommunen, vilket gör att jouren kan tvingas lägga ned sin verksamhet med skyddade boenden. Birgitta Engberg beklagar situationen.
- Vi har i dag ett gott samarbete med kvinnojouren. Det är beklagligt om deras kompetens går förlorad, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!