Sedan en tid tillbaka sänder Uppsalapolisen ut sin händelserapportering till allmänheten genom korta meddelanden på mikrobloggen Twitter. Här redogörs kortfattat för begångna brott och gripna gärningsmän. Titt som tätt händer det att de skriver att man gripit utländska medborgare, utöver förövarnas kön och ålder.
En som reagerat över detta är SO-läraren Magnus Thorn, som också arbetar som utbildningsansvarig pedagog på Fredens Hus vid Uppsala slott. De diskuterar frågor som rör social problematik, bland annat normer och fördomar. Han har svårt att se på vilket sätt det skulle vara relevant att påpeka brottslingarnas ursprung.
– Jag kan inte se vad syftet är. Jag har sett folk med tveklöst främlingsfientlig agenda tweeta vidare polisens inlägg. Polisen borde inte medverka till det tycker jag.
Uppsalapolisens händelserapportering sköts av personal i deras kommunikationscentral. Christer Nordström är polisens presstalesperson, och det har hänt att han invänt mot deras sätt att beskriva händelser.
– Ibland har jag reagerat på vissa rapporter och då har jag gått in och ändrat, men det har jag inte alltid möjlighet att göra. Det händer att vi brister i vårt språkbruk emellanåt. Men syftet är aldrig att peka ut en viss grupp, säger han.
Men vad är syftet egentligen?
– Jag har inget bra svar på varför vi har gått ut med den infon i vissa fall. Vårt mål är att berätta om händelser som har inträffat och att be allmänheten om tips.
Att polisen då och då slår fast att människor av utländsk härkomst begår brott tycker Oscar Pripp är märkligt. Han är docent i etnologi vid Uppsala universitet och har forskat på frågor som rör etnicitet och rasism kopplat till språkbruk. Framförallt tror han att polisen omedvetet bidrar till att stigmatisera en viss grupp.
– Att dela in oss i etniska svenskar och de med utländsk härkomst betyder kanske inte så mycket i de enskilda fallen, men man måste se till helheten, säger han.
– Poliser är som andra människor, och jag upplever att de tar seriöst på de här frågorna numera. Men jag tror inte att de har riktig koll på den stora effekten när de här kategoriseringarna används på myndigheter och ute i samhället.
Uppsalapolisens informationsdirektör Solveig Öijeberg säger att polisen inte har någon nedskriven policy för hur man ska uttrycka sig på Twitter. Hon är liksom Christer Nordström medveten om att det i vissa fall kan förekomma felaktigheter. Hennes förklaring är att polisen verkar under stor tidspress.
– Händelsebeskrivningarna skrivs ofta i samma ögonblick som brotten begås. Men ibland kan gärningsmännens bakgrund vara relevant om det rör sig om utländska ligor till exempel.
Fast det framgår ju inte i händelserapporteringen?
– Nej. Vi får ta till oss av det här och se över det ett varv till. Inte minst medier ligger på väldigt hårt och vill ha information snabbt. Men jag tror absolut inte att ni är ute efter brottslingarnas etnicitet.
Magnus Thorn har vid upprepade tillfällen svarat polisens inlägg på Twitter och frågat varför de skriver som de gör. Men han har hittills inte fått något svar. Och han lär inte få något heller. Polisens händelserapportering läggs ut som ett RSS-flöde och är bara bemannat åt ett håll.
Men är inte tanken med ett socialt medium att uppmuntra till tvåvägskommunikation?
– Absolut, men som sagt är det här nytt för oss. Dock är vi till exempel väldigt aktiva på Facebook. Vi får ta det steg för steg, säger Solveig Öijeberg.
POLISTWEETS
2012-06-23 15:20, Stöld, Uppsala
4 män av utländsk härkomst gripna vid Willys. De 4 observerades av väktare när dom tillgrep kaffe och alla kunde gripas när dom var på väg till en bil som stod på parkeringen utanför butiken.
2012-06-09 11:21, Snatteri, Uppsala
Två utländska män hämtades in till förhör efter att ha snattat vid City Gross under förmiddagen. Männen födda -78 och -76.
2012-05-29 12:31, Stöld, Uppsala
Verkstadsgatan. En utländsk man grips sedan han stulit en kamera från en elektronikbutik.
2012-04-16 16:45, Stöld, Enköping
Enköping. Tre utländska män kontrolleras i en bil. Männen grips misstänkta för förberedelse till stöld, då brottsverktyg anträffas i deras bil. En av männen misstänks även för snatteri.
2012-03-09 17:35, Misshandel, grov, Enköping
En man blev misshandlad i sin bostad i stadsdelen Galgvreten, Enköping Han kunde själv larma polisen. När polis kom till platsen greps tre utländska män i 30-års åldern för grov misshandel.