Två knarkdömda bröder fick behålla 438 000 som låg i kastrull

I flera fall har Uppsalapolisen tvingats återlämna misstänkta brottsvinster som beslagtagits från kriminella. Det vill regeringen stoppa med den tuffare lag som införs i november.

Den som har lyxvaror men inte kan visa att de betalats med skattade pengar riskerar att bli av med dem, enligt den nya lagen.

Den som har lyxvaror men inte kan visa att de betalats med skattade pengar riskerar att bli av med dem, enligt den nya lagen.

Foto: Polisen

Uppsala2024-10-17 05:00

Nyheten i korthet

  • Två bröder i Uppsala som tidigare dömts för narkotikabrott fick tillbaka 438 000 kronor som beslagtagits under en husrannsakan. Tingsrätten menade att påståendet att pengarna var spelvinster kunde stämma.
  • En liknande situation uppstod med ledaren för Gottsundanätverket, vars beslagtagna varor och pengar värda 1,6 miljoner kr återlämnades på grund av brist på bevis för att det var brottsvinster.
  • En ny lag träder i kraft den 8 november. Då blir det lättare för polisen att behålla beslagtagna tillgångar från kriminella om de inte kan bevisa att egendomen är köpt med lagliga pengar.

En dag 2017 gör polisen husrannsakan i ett källarförråd i Uppsala. I en kastrull hittas 438 000 kronor i kontanter och 55 gram cannabis. Förrådet tillhör en lägenhet där det bor två bröder som är nära släkt med ligaledaren Ismail Abdo, kallad Jordgubben.

undefined
Några av sedlar som påträffades i kastrullen i källarförrådet. Totalt låg där 438 000 kronor.

Båda bröderna är kriminellt belastade. De har tidigare dömts för narkotikabrott, den ena av dem för innehav av drygt två kilo cannabis.

Åklagaren misstänker att sedlarna i källaren är vinster från brott och kräver att de ska förverkas, det vill säga behållas av staten. Men en av bröderna säger att han vunnit pengarna på spel och kräver att få tillbaka dem.

Enligt hovrätten finns det "visst stöd" för att kontanterna kommer från knarkaffärer. Men det anses inte bevisat så beslaget hävs och de 438 000 kronorna återlämnas till bröderna.

undefined
Lyxvaror som förvarades i 45-åringens bostad i centrala Uppsala.

Ett liknande ärende gäller Gottsundanätverkets ledare, en 45-årig man. Under en razzia i hans bostad beslagtogs klockor, märkeskläder och andra dyrbara varor värda cirka 1,6 miljoner kronor. "Alla lyxartiklar som fyller lägenheten tyder på att boende i lägenheten lever väl över sina taxerade inkomster", skrev polisen.

45-åringen hade tillsammans med en anhörig mottagit cirka två miljoner kronor som enligt åklagaren var vinster från brott. Flera av insättningarna kom från straffade personer och mannen åtalades för näringspenningtvätt.

undefined
Den som har lyxvaror men inte kan visa att de betalats med skattade pengar riskerar att bli av med dem, enligt den nya lagen.

45-åringen var i det läget sedan tidigare dömd 35 gånger, bland annat för grovt narkotikabrott. För egen del hävdade han att pengarna främst utgjordes av spelvinster. I fjol kom domen från Uppsala tingsrätt som menade att det går att tjäna mycket pengar på spel.

Hemma hos mannen hade man även hittat 163 000 kronor i kontanter som han enligt egen uppgift hade lånat för att köpa en bil. Tingsrätten skrev i domen att det "torde vara mer sällsynt" att man handskas med så mycket kontanter för ett bilköp. 

undefined
De 163 000 kronor som fanns hos 45-åringen var enligt honom lån till ett bilköp. Tingsrätten ansåg att det kunde stämma.

Det gick dock inte att utesluta att det var legala pengar och polisen beordrades att häva beslagen av varor och pengar. Dessutom beviljades 45-åringen 69 000 kronor i skadestånd för att ha varit häktad för penningtvätt på felaktiga grunder.

Den 8 november kommer en ny lag som ska göra det lättare att förverka bilar, lyxvaror och pengar som beslagtagits från kriminella. Målet mot den 45-årige ledaren för Gottsundanätverket drevs av åklagaren Pontus Melander. Han tror att den nya lagen kan ge effekt i sådana situationer.

undefined
Den nya lagen kan vara verkningsfull i kampen mot kriminella, tror Pontus Melander, åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

– I det målet hade det rimligen funnits större möjligheter att få igenom ett förverkande med den lagstiftning som nu är på väg, säger Pontus Melander.

– Förhoppningen är att den nya lagen ska få verklig effekt. Meningen är ju att den som inte har legala inkomster kan bli av med tillgångar.

undefined
Vid ett så kallat utvidgat förverkande ska tingsrätten avgöra om de beslagtagna tillgångarna bör överföras till staten.

Bland annat väntas det bli svårare för kriminella att komma undan med lösa påståenden om att pengar kommer från spelvinster. I förarbetena till den nya lagen konstaterar regeringen att så gott som alla legala transaktioner numera sätter digitala spår. Om en person inte kan bevisa att hen kommit över pengar eller annan egendom med ärligt intjänade pengar är det en sådan omständighet som kan medföra att tillgångarna förverkas.

undefined
Upptäcker polisen att en person kör en dyr bil trots små taxerade inkomster kan det bli inledningen till en utredning om förverkande.

Enligt nuvarande bestämmelser måste åklagaren kunna visa att det finns en koppling till brottslighet för att få igenom ett förverkande. Det kravet försvinner med den nya lagen. I stället införs en slags omvänd bevisbörda där den utpekade personen måste kunna bevisa att tillgångarna köpts för lagliga pengar. Ett mål är att hindra kriminella gäng att tvätta pengar från knarkförsäljning.

Ny lag om förverkande

Den 8 november införs en ny lag om så kallat förverkande, det vill säga att tillgångar överförs till statens ägo. Den nya bestämmelsen kallas självständigt förverkande. Det tidigare kravet, att det ska finnas en klar koppling mellan egendomen och fällande domar för brott, tas bort.

Istället ska den som har pengar, bilar, dyra varor och annat kunna visa att hen kommit över tillgångarna på lagligt sätt. I annat fall kan en domstol, under vissa omständigheter, besluta om ett förverkande.

En annan nyhet är att den som har egendom i sin besittning ska anses som ägare. Den som exempelvis använder en bil kan bli av med den även om fordonet är registrerat på någon annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!