Helt ensamma i tjänst, på en öde bilmack med två misstänkt påtända kraftiga män. Och ingen svarar när de gång på gång försöker nå inre befäl på polisen för att få tillåtelse för en kroppsvisitation.
Det hände två poliser i början av mars i samband med en kontroll av två personbilar i Uppsala län, enligt en tillbudsanmälan. Nästan direkt efter att de båda bilarna hade stannats fattade poliserna misstanke om att förarna båda var narkotikapåverkade och att de brukat någon form av doping. Poliserna bad därför en annan polispatrull att börja styra mot adressen. De tog också kontakt med Länskommunikationscentralen för att skapa en händelserapport.
Snart beslutade de båda poliserna dessutom att kontakta inre befälet, för att så snabbt som möjligt få tillåtelse att göra en kroppsvisitation av förarna - ett beslut som endast kan ta av just det inre befälet.
Men något inre befäl svarade inte. Istället hamnade poliserna i telefonkö. När den ena polisen försökte kontakta befälet på dennes mobiltelefon gick det först fram några signaler innan det plötligt började att tuta upptaget, om och om igen. Polisen tog återigen kontaktat Länskommunikationscentralen och krävde att inre befäl skulle svara i telefonen.
När det inre befälet till slut svarade hade det gått 20 minuter sedan det första telefonsamtalet ringdes. 20 minuter där poliserna befann sig i en "mycket utsatt situation".
I tillbudsanmälan beskriver en av de inblandade poliserna händelsen som mycket allvarlig. Han påpekar att det inte är ovanligt att narkotikapåverkade personer brukar våld och i det här fallet rörde det sig om två "stora, starka och kraftiga män". Polisen menar också att det inte är rimligt att en patrull ska hållas ansvarig för ett påbörjat frihetsberövande under 20 minuter som de själva inte är behöriga att fatta beslut i.
Polismannen skriver i anmälan att det inte inte är första gången som inre befälet vägrar svarar i telefonen och föreslår därför en rad åtgärder. Ett alternativ, menar han, är att viss personal i yttre tjänst ska få samma behörighet att fatta beslut som det inre befälet. Han anser också att det borde finnas tydligare rutiner för vilket nummer polisen ska ringa i vilken situation för att inre befäl ska kunna prioritera samtalen bättre.