Den 9 maj 2019 stormade polisen en lägenhet i Svartbäcken i Uppsala. Där hittades nio kilo amfetamin, tio kilo hasch och annan narkotika till ett värde av 1,4 miljoner kronor.
I lägenheten greps en 32-årig man som senare dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott. Enligt domen hade han annonserat ut narkotika på nätet via en hemsida kallad Beroendeteamet. Preparaten hade sedan distribuerats med post till missbrukare runt om i landet.
32-åringen är ett av flera exempel på Uppsalabor som sålt narkotika för miljontals kronor på nätet och som varit helt okända av polisen tills de åkt fast.
32-åringen kommer från en medelklassfamilj i södra Uppsala och arbetade som städare. Gripandet kom som en chock för omgivningen och hans flickvän sedan flera år menade att polisen måste tagit fel på person.
Ett annat fall gäller en 25-årig man från Uppsala som 2018 fick 5,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. Han hade legat bakom en sajt på nätet kallad Habbanisten som fått in 21 miljoner kronor efter att ha skickat ut minst 4 500 postpaket med narkotika.
25-åringen arbetade inom vården och hade innan domen varit ostraffad, förutom ett misshandelsärende flera år tidigare.
– Vid flera av de internetbaserade härvor vi stött på i Uppsala under senare år har det dykt upp personer som hanterat narkotika i stor skala och som varit okända för oss, säger Anders Nilsson, narkotikapolis i Uppsala.
I och med att knarkhandeln numera till stor del sker på nätet har polisens arbete försvårats. Missbrukaren lägger sin beställning hemma via datorn och får hem knarket i ett paket på posten. Eftersom langningen sker digitalt och inte på gatan blir den mer osynlig.
Dessutom är kommunikationen mellan köpare och säljare ofta krypterad och betalningen görs med den svårspårade kryptovalutan bitcoin. Allt det här gör det besvärligt att komma åt den nätbaserade knarkhandeln.
Enligt en polisrapport om grov organiserad brottslighet har nätförsäljningen bidragit till att det idag finns narkotika även i småorter där det inte förekommer gatulangning. En kartläggning visar att cannabis, kokain och amfetamin är spritt till alla polisregioner i Sverige.
Av rapporten framgår att delar av näthandeln i landet hanteras av "personer utan en tidigare kriminell identitet och kontakter i den kriminella världen".