Polisen som söker sin like

En närpolis är något som många Gottsundabor har efterlyst under den tid UNT varit på plats under parasollet i Gottsunda centrum. Faktum är att det redan finns en sådan. Han heter Ulf Lundgren och önskar ibland att han kunde klona sig själv.

Ulf Lundgren har en tät kontakt med skolorna i sitt område, och jobbar mycket med förebyggande arbete gentemot ungdomar.

Ulf Lundgren har en tät kontakt med skolorna i sitt område, och jobbar mycket med förebyggande arbete gentemot ungdomar.

Foto: Mikaela Larm

Uppsala2005-11-04 00:00
— Jag förstår att folk gärna vill se polisen i sin närhet. Synliga poliser gör att människor känner sig trygga, säger Ulf Lundgren.
Han beklagar att han inte hinner patrullera i uniform i stadsdelen, som många Gottsundabor önskar.
— Vi skulle behöva vara tre i området Gottsunda/Valsätra för att hinna med.
För hans del börjar denna arbetsdag i Valsätraskolan. Några elever har eldat i papperskorgar vid flera tillfällen på kort tid. De andra eleverna börjar tröttna, deras lektioner har avbrutits av brandlarm.
Ulf Lundgren och kollegan Karin Hjelm, som är områdespolis i Stenhagen, knackar på rektorsrummet strax före klockan nio på morgonen. Rektor Tomas Rylander öppnar och de pratar kort om vad som hänt. Medan Ulf Lundgren och Karin Hjelm tar en sväng runt skolan berättar Tomas Rylander att han är glad för kontakten med områdespolisen.

Snabba uppföljningar
— Om jag är osäker på om en incident är av det slaget att den bör polisanmälas så ringer jag till Ulf och diskuterar om vi bör gå vidare. Han känner eleverna och vet vilka jag pratar om, säger han.
I skolan gäller samma lagar som i resten av samhället, och skolan är skyldig att göra polisanmälan då man kan misstänka att ett brott har begåtts.
— Genom att vi har en tät kontakt med Ulf så kan vi göra snabba uppföljningar på de händelser som sker, säger Tomas Rylander.
De flesta eleverna på högstadieskolorna Gottsundaskolan, Valsätraskolan och Valthornsskolan vet vem Ulf Lundgren är.
Flera av dem hälsar då han går förbi.
— Skolan är en bra part att jobba emot. Vilka man umgås med i skolan påverkar även fritiden, säger Ulf Lundgren.

Mycket meningsfullt
Faktum är att Uppsalapolisen vill ha fler områdespoliser i Gottsunda/Valsätraområdet. Tre är målet, men tyvärr har man haft svårt med rekryteringen till just dessa tjänster. Områdespoliserna jobbar framför allt med så kallade vardagsbrott. En stor del av arbetet är riktat mot ungdomar och skolor. I arbetsuppgifterna ingår också att hålla kontakten med föreningar och lokal socialtjänst.
En orsak till att få har sökt tjänsterna kan vara att dessa arbetsuppgifter inte anses ha så hög status. En annan anledning kan vara att det varit oklart hur organisationen egentligen ska se ut framöver när det gäller områdespoliserna, vilka tjänster som egentligen ska vara kvar.
Men Ulf Lundgren trivs som områdespolis. Han ser sitt jobb som mycket meningsfullt.
— Man får tips, kontakter med folk, skapar ett förtroende. Denna vardagliga kontakt är ett bra sätt att förebygga brott.
Ulf Lundgren blir kvar i skolan några timmar. Ofta innebär hans arbete även kontakt med föräldrar och uppföljande samtal med eleven. Ibland kopplas även "Råd och stöd" in.

En och samma person
På eftermiddagen kikar vi förbi hos just "Råd och stöd", som håller hus en trappa upp på Valthornsvägen 11, i Gottsunda centrum. Råd och stöd tillhör socialtjänstens enhet för förebyggande ungdomsarbete. De jobbar med unga och deras familjer.
Socionom Eva Soto Roback öppnar dörren när vi knackar på. Hon har ofta kontakt med Ulf Lundgren, ibland flera gånger i veckan.
— Kontakten med polisen har alltid fungerat bra, men det är skönt att ha en och samma person att vända sig till, säger hon.
De stänger dörren om sig och diskuterar ett individärende.

PERSONFAKTA
Namn: Ulf Lundgren
Aktuell som: områdespolis i Gottsunda/Valsätra
Ålder: 48 år
Familj: Fru och två barn
Övrigt: Har jobbat som polis i 25 år. Det bästa med jobbet är då man får uppskattning av allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om