Polisen snabbar på utredningsarbetet

Effektivare polisutredningar och fler haffade gärningsmän ska det bli nu när Uppsalapolisens jourenhet fått en utökad och flexiblare styrka. Projektet Snabbare utredningar har dragit i gång.

Tomas Eriksson och Peter Jonasson tror på jourenhetens nya effektivare sätt att jobba med polisutredningar. Projektet har bara hållit på en månad, men de ser redan resultat.

Tomas Eriksson och Peter Jonasson tror på jourenhetens nya effektivare sätt att jobba med polisutredningar. Projektet har bara hållit på en månad, men de ser redan resultat.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-07-03 00:00
Med en förstärkning på tio utredare på jourenheten kommer mycket mer att kunna göras alldeles i början av en brottsutredning. Följden blir att fler brott klaras upp.
— Utreds inte brottet tidigt är det svårt att reda ut, säger Peter Jonasson, biträdande chef på jourenheten på polismyndigheten i Uppsala län.
De tio nya utredarna har flyttats från polis- och kriminalavdelningen.
Jourenhetens arbete omfattar hela länet och inriktningen är initiala åtgärder i utredningsarbetet. Men nu handläggs ärenden inte längre bara i inledningsskedet.
— Meningen är att vi ska ha kvar dem längre hos oss, oftast tills utredningen är klar. Om man jämför med sjukvården kan man säga att ärendena ligger kvar på akuten längre, säger Tomas Eriksson, chef på jourenheten.
— Men märker vi att en utredning kommer att ta mer än två tre veckor lämnas den över till kriminalavdelningen eller närpolisen. Annars skulle vi få stora utredningshögar och det är just det vi inte ska ha, för då mister vi flexibiliteten, tillägger Peter Jonasson.
De jobbar också mer i skift nu så att fler finns på plats när brotten sker, det vill säga helger, kvällar och nätter. Då kan brotts- och vittnesuppgifter samlas in i ett tidigare skede.
— Sånt är en färskvara, konstaterar Peter Jonasson.
När vi träffas i polishuset är projektet inne på sin fjärde vecka och resultat har inte låtit vänta på sig. Som exempel nämner de ett grovt våldsbrott som utreddes på två veckor och en våldtäkt där man med direkta åtgärder snabbt fick fatt på en misstänkt gärningsman.
Nu finns även möjlighet att utreda fler brott samtidigt jämfört med tidigare. Dessutom är åklagarna med på ett helt annat sätt. Vice chefsåklagare Gunilla Strömblad berättar att åklagarmyndigheten omfördelat arbetsuppgifter så att fyra åklagare nu tar hand om i princip alla frihetsberövanden. Nytt är också att åklagarna sitter med på polisens morgonsamlingar.
— För att effektivisera och göra rätt från början, säger Gunilla Strömblad.
Förr skickades ärendena till åklagare med postgången och då dröjde det ofta innan utredningsarbetet kom i gång, men nu kan åklagarna direkt träffa utredarna och bestämma utredningsåtgärder.
Idén till det nya arbetssättet föddes i slutet av förra året då polis och åklagare tillsammans diskuterade vad som krävs för att skapa förutsättningar för att snabba på utredningar. En utvärderingsgrupp ska nu följa arbetet och om ett år ska projektet utvärderas.
De båda cheferna på jourenheten, Tomas Eriksson och Peter Jonasson, tror på det nya arbetssättet.
— Vi ser redan effekter, både i spaningsarbetet och där gärningsmännen är kända.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om