Polisen om våldsdåden: "Mycket labil miljö"

Polisen ser en förhöjd risk för våldsdåd i Uppsala men har inga indikationer på en lika kraftig upptrappning som i somras.

Uppsalapolisen ser inga tecken på att våldsvågen är tillbaka på samma nivå som i somras, säger utredningssektionens chef Andreas Pallinder, efter onsdagsnattens sprängning.

Uppsalapolisen ser inga tecken på att våldsvågen är tillbaka på samma nivå som i somras, säger utredningssektionens chef Andreas Pallinder, efter onsdagsnattens sprängning.

Foto: Adam Wrafter/Ebba Andersson

Uppsala2023-12-14 15:12

Natten till torsdagen exploderade en sprängladdning vid porten till ett bostadshus i Librobäck i Uppsala. För knappt två veckor sedan sprängdes en laddning vid en villa i Lövstalöt. Det innebar slutet på en flera veckor lång period utan våldsdåd som eventuellt kan kopplas till den pågående gängkonflikten mellan det kriminella Foxtrot-nätverket och utbrytarfalangen.

Enligt Andreas Pallinder, chef för polisens utredningssektion, har konflikten levt vidare hela tiden, trots lugnet på ytan. Den kriminella miljön är enligt Pallinder mycket labil och nya konflikter kan uppstå snabbt. De senaste sprängningarna behöver inte betyda att våldet är tillbaka på bredare front:

– Vi ser en förhöjd risk för dåd i Uppsala men samtidigt har vi inga indikationer på att en liknande våg som den vi upplevde under slutet av sommaren/hösten är på väg, säger han. 

– Vi kommer att göra allt för att undvika en eskalering men vi är också beredda om det skulle bli så. 

undefined
Porten till ett flerbostadshus i Librobäck i Uppsala sprängdes natten till torsdagen. En man i 20-årsåldern har anhållits för attentatet.

Många misstänkta har gripits i nära anslutning till skjutningar eller sprängningar. Vilken effekt har det haft?

– Vi arbetar återkommande med nya potentiella utförare som vi på olika sätt får kännedom om och på olika sätt hanterar. Men vi är trots det övertygade om att våra gripanden haft en avskräckande och förebyggande effekt, inte minst det faktum att så många misstänkta är frihetsberövade.

Enligt Andreas Pallinder är polisens målsättning att arbeta sig uppåt i de kriminella strukturerna, så långt det är möjligt:

– Bakom utförarna finns en organisation och det är när vi kan frihetsberöva personer i de övre leden som den största brottsförebyggande effekten nås, säger han.

undefined
En sprängladdning exploderade vid ett flerbostadshus i Librobäck, natten till torsdagen.

Vad är förklaringen till att de misstänkta kunnat gripas så snabbt?

– Det är en kombination av att polisen har god närvaro ute i samhället och att vi har en väldigt vaken allmänhet. Övervakningskameror spelar också stor roll. Snabba gripanden ger oss ofta ett bra bevisläge så att vi kommer vidare i utredningarna och kan gripa andra som inte fysiskt finns i närområdet. 

Andreas Pallinder säger att polisen känner tacksamhet mot allmänheten som varit till god hjälp vid flera dåd, bland annat vid sprängningen i Librobäck. Där greps en man i 20-årsåldern i nära anslutning till händelsen. 

De senaste sprängningarna vållade stora materiella skador men inga personer blev allvarligt skadade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!