Nu är årets nationella trafikvecka avslutad och Maria Rosander, som är regional samordnare för trafik i polisregion Mitt, är nöjd med resultaten. Denna gång var temat "brott på väg". Det innebar bland annat att polisen var extra uppmärksamma på om personer som bryter mot trafikreglerna också hade annat att dölja i bakluckan.
Vi träffar henne i polishuset där hon berättar allt om hur man ska agera som trafikpolis för att hitta de grovt kriminella. Personer som annars obemärkt kan köra förbi en på de svenska vägarna.
– Poliserna får sätta på olika "glasögon". Man ska inte bara rapportera för det första man ser. När en person kör på ett avvikande sätt så ska det ringa en liten varningsklocka. Varför kör personen på det här sättet? Kan personen vara intressant för polisen? säger Maria Rosander.
Hon menar att polisen alltid har ett val att göra när de stoppar en person. Antingen ger man böter för brottet som de har begått och går sedan vidare, eller så är man nyfiken på vad som orsakat att man bröt mot trafikreglerna till att börja med. Hon tycker att trafikpoliser alltid borde ställa de mer obekväma frågorna:
– Är du sen till jobbet, eller är det något annat som gör att du kör såhär? Använder du narkotika? Har du umgänge som använder narkotika? Då får man se vad man får för reaktion.
– De flesta säger ju ärligt att "nä lägg ner, jag skulle aldrig göra det". Men folk vill inte ljuga. Vid de enklare frågorna är personerna tillmötesgående, men om man frågar mer obekväma frågor exempelvis om narkotika kan man få en reaktion. Den reaktionen får man aldrig om man inte frågar.
När Maria Rosander stoppar en bil brukar hon skanna förarens körkort.
– Jag får så mycket information av att göra det. Jag får veta vad din mamma och bror heter, om de har körkort, vad för bil du har. Jag kan också se om personen tidigare är dömd för tidigare brott, och då är personen extra intressant.
Anledningen till att en person stoppas av polisen är ofta en hög hastighet, ett aggressivt, forcerat eller avvikande beteende i trafiken.
– En hastighetsöverträdelse kan även visa sig vara drograttfylleri och ringa narkotikabrott. Sedan kanske det är körförbud på bilen. Efter en kroppsvisitering kanske vi hittar en kniv eller narkotika. Det som först var en hastighetsöverträdelse kan mynna ut i sju eller åtta brott om vi är lite nyfikna.
Men hur många lyckades ni få fast under trafikveckan?
– Sjukt många. Och Region Uppsala brukar ofta ha bäst resultat under sådana här trafikveckor inom alla kategorier, säger Maria Rosander.
Jaså? Är det fler kriminella som kör runt i Uppsala då?
– Är du på ett ställe och tar upp anmälningar så kommer man ha en ökad brottsfrekvens där. Hade vi inte varit där hade inga brott rapporterats. Jag tror att våra resultat beror på att vi har väldigt aktiva kollegor.
Maria Rosander är övertygad om att det är i trafiken som man hittar de grovt kriminella. Dock menar hon att det försvårar arbetet att cirka 60 procent av Sveriges bilförare kör lite för fort. Det skulle vara enklare att se vilka förare som sticker ut ifall fler körde lagligt.
– Väljer du att stå utanför samhället när det gäller andra brott så bryr du dig inte om trafikreglerna. Kriminella är också lata, de åker inte kommunalt, de åker bil.