Varje vecka får polisen in flera samtal om personer som har försvunnit runt om i Uppland, men det är inte alltid som ett stort sökpådrag påbörjas. Polisinspektör Daniel Larsson, chef för utredningsjouren i Uppsala, förklarar nu varför.
– Saknade personer delas in i många olika kategorier beroende på hur försvinnandet har gått till. Vissa personer försvinner frivilligt, andra går vilse och vissa utsätts för brott. Polisen söker på olika sätt beroende på kategori.
Tillfällen då polisen inte söker aktivt efter en person är när denne har försvunnit frivilligt. Daniel Larsson berättar att vuxna personer har rätt att gå under jorden om de vill det.
– Misstänker vi inte att personen mår dåligt, har utsatts för något brott eller liknande är det inte alltid vi påbörjar ett sökande. En person kan till exempel försvinna för att de utsatts för våld hemma, och då är det inte så bra att polisen hjälper den de vill fly ifrån.
När polisen misstänker att en försvunnen person har utsatts för fara eller när personen inte har försvunnit frivilligt påbörjas dock en desto större sökinsats. Men metoderna för ett sökande skiljer sig även här.
– Vi kan ta ett exempel där en person försvinner i en skog. Då använder vi oss av en beprövad, kanadensisk teknik som kallas MSO. Genom att bland annat ta reda på hur gammal personen är, vilken persontyp det handlar om och i vilken slags skogsmiljö som personen försvunnit i kan vi dra slutsatser kring var personen troligast befinner sig, säger Daniel Larsson och fortsätter:
– Om vi misstänker att en försvunnen person är självmordsbenägen söker vi ofta på höjder i området där personen försvunnit. Självmordsbenägna personer söker sig nämligen ofta till dessa platser.
Hur länge polisen söker efter en försvunnen person skiljer sig också åt. Enligt Daniel Larsson kan en sökinsats i skogen pågå i flera veckor om det är sommar och man tror att personen har kunnat överleva. En person som man tror har gått genom isen och inte lever söker man istället efter i några timmar.
– I ett sådant fall ger vi upp efter ett tag och väntar helt krasst på att naturen har sin gång. Förr eller senare smälter isen och då hittas oftast personen.
Han påpekar dock att det är viktigt att alltid söka efter en försvunnen person så länge som det är möjligt.
– Vi gör alltid vårat yppersta för att en person ska hittas igen. Anhöriga kan ibland ha svårt att förstå beslutet att avbryta ett sökande, vilket är helt förståeligt. Då är det viktigt att vi har en nära dialog med dem och underrättar dem om varför ett beslut tas.
Stämmer myten om att chansen för att hitta en försvunnen person sjunker efter 48 timmar?
– Nej, nästan aldrig. Om det handlar om grova brott kan det vara viktigt att polisen jobbar väldigt snabbt, men det är sällan så när en person är försvunnen.
Hur många av de försvunna personerna hittas?
– Nästan alla hittas förr eller senare.