Polisen har inget lagstöd att skingra folkmassor som samlas spontant i parkerna på valborg. Men polisen har ändå resurser att ta till för att stävja valborgssituationen.
– Vi kommer att ha en stärkt bemanning under valborg. Vi har satt upp en plan där vi ändå tror att det kommer att ske en ökning av människor i Uppsala under dagen, även om firandet ser annorlunda ut i år, säger Jonas Eronen, presstalesperson för polisen i Uppsala.
I de centrala delarna av Uppsala finns ett förbud mot alkoholförtäring.
– Förbudet mot att inta alkohol innebär att polisen har befogenhet att beslagta och hälla ut alkohol som förtärs och skriva ut böter. Om personerna är minderåriga så brukar vi också kontakta föräldrarna, säger Jonas Eronen.
På valborgsmässoafton brukar det drickas stora mängder alkohol i parkerna.
– Samlas det tusentals personer i en park och dricker alkohol som tidigare år så blir det ogörligt att ingripa mot detta förstås. Men vi brukar hälla ut en hel del alkohol och vi vet att ju mer vi förverkar desto lugnare blir det.
Om färre samlas och dricker alkohol i år, innebär det att ni hinner förverka mer?
– Ja, så skulle det absolut kunna bli, säger Jonas Eronen.
Han har inte upplevt att poliser känner oro för att jobba med smittoläget som råder.
– Polisen är vana att röra sig i smittsamma miljöer och vana vid att hantera det. Det är en del av jobbet, med blodsmittor och andra tidigare pandemier, som sars. En insats avbryts inte för att det finns en misstanke om coronasmitta.