Polisen kommer inte att jaga nedskräpare

Med varmare väder och många som vill sitta ute och äta, ökar nedskräpningen i Uppsala. Ny lagstiftning gör det möjligt att bötfälla skräpsyndare på plats, men hos Uppsalapolisen tror man på andra lösningar på problemet.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2011-05-18 14:58

 – Kommunen måste se över sina rutiner för renhållning, säger presstalesmannen Christer Nordström.
Riksdagen väntas den 1 juni klubba igenom ett nytt lagförslag om nedskräpning.
Enligt förslaget, som ska träda i kraft den 1 juli, får polisen möjlighet att på plats bötfälla dem som skräpar ner, något som inte varit möjligt tidigare. Den som skräpar ner riskerar böter på mellan 200 och 4 000 kronor.
Hos Uppsalapolisen är man positiv till förslaget, men tror att en av orsakerna till den ökande nedskräpningen är att folk helt enkelt inte har någonstans att slänga sitt skräp.
– Det är nog bra att det finns en möjlighet att bötfälla folk på plats, men jag tror inte att det är en metod som kommer att få stopp på nedskräpningen långsiktigt.

Många försöker att slänga sitt skräp i papperskorgar, men de är ofta fulla och töms för sällan. Med det tryck som finns i city i dag med människor som vill sitta ute och fika är papperskorgarna otillräckliga. Kommunen måste se över sina rutiner för renhållning, och de måste ha folk även på kvällarna som tömmer papperskorgarna, säger Christer Nordström.
Ett ställe där det ofta skräpas ner är Vaksala torg, där många samlas på lördagar i ett försök att göra sig en hacka på sådant de rensat ut från vinds- och källarförråd.

Loppmarknaden är populär bland besökare, men ställer till det för Uppsalas gatukontor som får städa upp efter den.
Trots att försäljarna enligt kommunens föreskrifter är skyldiga att hålla rent efter sig, är det många som helt enkelt lämnar kvar det de inte lyckas sälja under dagen.
– Det är alltid skräp kvar efter loppmarknaden, och det får vi ta hand om antingen på lördagskvällar eller söndagsmorgnar. Och allt är inte sådant som är brännbart, ibland lämnar folk elektronikskrot efter sig som vi måste sortera och ta till återvinning. Folk som ska sälja på torget borde få betala en avgift, som de sen får tillbaka när de städat efter sig, säger Åke Westling, arbetschef på gatugruppen i Uppsala kommun som utför städningen av stadens gator och torg.

På gatu- och trafikkontoret, den förvaltning som är ansvarig för torghandeln i Uppsala, är man medveten om problemet.
Där säger man att åtgärder nu ska vidtas för att komma till rätta med nedskräpningen.
– Torgvakten som finns där varje lördag går runt och tar namn och personuppgifter på de som säljer. I fortsättningen ska han även påpeka för säljarna att de inte får lämna något kvar efter sig. Vi har också tittat på möjligheten att ställa dit en container på helgerna. Om det inte fungerar får vi diskutera hur vi ska göra, men något måste göras för det här är oacceptabelt. Vi måste lösa det här problemet om vi ska fortsätta ha loppmarknaden, säger handläggaren Ritva Persson.

Vad gör polisen åt nedskräpningen på Vaksala torg och i centrala Uppsala?
– Vi gör ingenting åt nedskräpningen efter loppmarknaden, och det blir oftast ingen åtgärd för dem som skräpar ner i city. Möjligtvis kan en patrull stanna och prata med dem som skräpar ner. Den nya lagen kommer inte att innebära att vi drar igång en kampanj för att komma åt dem som skräpar ner, säger Christer Nordström.

FAKTA

Renhållning i Uppsala
Kostar 22 miljoner om året
Städningen av Uppsalas gator och torg kostar varje år 13 miljoner kronor. Därtill kommer kostnaderna för att städa parkerna, 9 miljoner kronor.
En del av kostnaden för gaturenhållning är tömning av papperskorgar och skräpplockning, men en del av kostnaden går till att sopa upp farliga partiklar, så kallade PM10, från stadens gator.
I en undersökning som stiftelsen Håll Sverige rent genomförde i tio kommuner 2010, var Uppsala den kommun som efter Södertälje och Jönköping hade flest antal skräpföremål per tio kvadratmeter, 8,98 stycken. De vanligaste skräptyperna i Uppsala var enligt undersökningen fimpar, papper och snus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om