– Jag har varit tydlig mot regionpolischefen och även nye rikspolischefen att sommaren har sett riktigt, riktigt bekymmersam ut, men vi har nu genom en ny attityd ett lagbygge som vi inte har sett tidigare, säger Jale Poljarevius.
Somrarna 2016 och 2017 beskrevs i UNT som närmast ohållbara för polisens del.
Lösningen är att poliser som arbetar i inre tjänst eller inom andra områden i regionen täcker upp i yttre tjänst i Uppsala, inom det som kallas 112-verksamheten och som rör akuta larm.
Poliser har förflyttat sina ledigheter och schemaläggarna har tvingats spackla för att hitta sommarens lösning.
– Vi har inte löst precis allt, men vi har verkligen släpat ut allt vi har och gjort vår läxa från tidigare år. Det absolut viktigaste kommer att fungera, polisen kommer att klara sommaren.
Antalet poliser totalt är ungefär detsamma som under de senaste åren, men lagbygget är bättre sammanhållet och fler ställer upp på en kollektiv lösning än under tidigare år.
– Den interna kommunikationen har gått fram, säger Jale Poljarevius.
Någon större risk med att ordinarie arbetsuppgifter lämnas därhän när poliser rycker ut i yttre tjänst ser inte Jale Poljarevius.
– Man lämnar inte sitt ordinarie arbete helt och hållet när man går in i yttre tjänst. Det kan också vara så att poliser som vanligtvis arbetar civilklätt med narkotika fortsätter arbeta med narkotika men i uniform.
Några exakta siffror på hur många poliser som kommer att arbeta i sommar vill inte Jale Poljarevius nämna då han tror att en siffra kan underlätta för kriminella.
Men det är inte en entydigt positiv bild av polisens situation i Uppsala i sommar som förmedlas. Många poliser mår inte bra, på grund av den ansträngda situationen med övertidsarbete och tuffa arbetsförhållanden.
– Många poliser har det väldigt jobbigt. Det rör arbetsmiljödelen och kan handla om när man får äta eller inte. Vissa poliser kan äta sin första måltid först efter att arbetspasset för dagen är över, säger Jale Poljarevius.
Karin Bölje Svärd, ordförande i Polisförbundet i Uppsala, bedömer också att polisen kommer att klara verksamheten i sommar, även om hon tycker att läget i stort är mer ansträngt.
Det grundläggande problemet är, menar hon, arbetsvillkoren och den låga lönen.
Karin Bölje Svärd beskriver tre problem för sommaren: arbetsbördan, det tajta schemat och utredningar som riskerar att hamna på hög.
– Många poliser har slutat och det innebär att de som är kvar drivs hårdare. Det är val i september och de som arbetar hårt i sommar ska även arbeta under valet och därefter.
Dessutom är sommarens schema millimeterplanerat. Om någon blir sjuk kan det vara svårt att fylla hålet.
– Det finns även en risk, tror jag, att utredningar kan hamna på hög när personer flyttas till yttre tjänst, säger Karin Bölje Svärd.
Vad avgör för polisen hur sommaren kommer att bli?
– Det får inte bli för varmt, det kan leda till våldstendenser. Sen har vi fotbolls-VM, det är en gammal allierad till polisen och det brukar vara lugnt under VM eftersom många stannar hemma och tittar på tv.
Polisen kommer fortsätta att kraftsamla kring Resecentrum, Stora torget, Forumtorget och Påvel snickares gränd under sommaren då bedömningen är att kriminella kommer fortsätta att hålla till där, säger Jale Poljarevius.
Rikard Ekholm
rikard.ekholm@unt.se