Polisen klarar inte tidsfristerna

Uppsalapolisen dignar under en börda av ungdomsbrott. Problemen är stora med att hinna utreda dem inom lagens tidsfrister.

Foto: Tor Johnson

Uppsala2016-09-15 09:03

Läs mer: Polisen kraftsamlar mot gatuvåld

Just nu har polisen drygt 370 öppna ärenden där ungdomar under 18 år är misstänkta gärningsmän. Det är en kraftig ökning från 2014 när samma siffra var 192.

Det är i praktiken omöjligt att hålla de lagstadgade tidsfristerna. Peter Heldestad, ansvarig för utredningarna på ungdomsenheten, säger att utredningarna blivit mer komplicerade samtidigt som inflödet av nya brott ökat kraftigt.

– Om vi har utredningar där brotten begåtts av ensamkommande flyktingbarn tar de mycket längre tid eftersom det är så många fler inblandade, säger Peter Heldestad.

I många fall kan de ensam kommande flyktingbarnen vara placerade av andra kommuner. Dessutom kan det behövas både tolk och gode män på plats, vid sidan av en handläggare från socialtjänsten. Många gånger är det svårt att få alla personerna på plats samtidigt, särskilt om de ansvariga på socialtjänsten måste resa långt.

– Det här är olyckligt för de drabbade och olyckligt för de misstänkta. För ungdomar kan det vara som att det inte har hänt om man inte får en snabb återkoppling på det man ställt till med. Och då är risken att man hamnar ännu mer snett.

Och är det ungdomar som hamnat i problem blir det ofta bekymmer i boendet, vilket gör att socialtjänsten kan besluta att de ska flyttas till en annan kommun. Det gör att det blir än svårare att hantera utredningen.

– De förutsättningarna fanns inte när den här lagstiftningen om tidsfristerna för ungdomsbrott skrevs, säger Peter Heldestad.

En grupp brott som ökat bland utredningarna på ungdomsenheten är också de internetbaserade brotten med nätkränkningar.

– Det är en typ av brott som vi inte hade alls för några år sedan. Och utredningarna av den typen av brott är också komplicerade.

Åtal ska väckas inom sex veckor

Enligt lagkraven ska brottet utredas inom tre månader om den misstänkte eller brottsoffret är under 18 månader. Är gärningsmannen under 18 år ska utredningen vara slutredovisad inom sex veckor efter att den misstänkte delgivits misstanke om brott.

Under perioden januari–juli i år anmäldes 705 ungdomsbrott i Uppsala polisområde. För samma period 2015 var siffran 528 och för 2014 491.

Den 31 juli fanns i år 331 öppna ärenden, inom sektionen för ungdomsbrott vid Uppsalapolisen. Vid samma tidpunkt 2015 var det 223 stycken och 2014 var det 192.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om