Polisen höjer beredskapen inför bandyfinalen
Helgens SM-final i bandy får en mer utspridd hejarklack än vanligt eftersom Hammarby har fått få biljetter till sin sektion. Polisen väntar inte mer bråk, men höjt beredskapen.
Börje Eriksson och Henrik Andersson monterar extraläktare.
Foto: Pelle Johansson
Enligt honom har tidigare SM-finaler aldrig haft några allvarliga slagsmål. Hans förhoppning är att det även i år blir en lugn final trots en blandad publik.
Som UNT skrivit om tidigare har Hammarby fått få biljetter eftersom klubben har en skuld till Uppsala kommun. De biljetter som skulle ha tilldelats Hammarby direkt säljs i stället på internet. Det beror på att Hammarby inte kunde sälja alla de biljetter som klubben köpte i fjol. Skulden till Uppsala kommun uppgår till drygt 750 000 kronor.
När biljettförsäljningen sker på internet finns det inga garantier att lagens supportrar kommer att ha egna sektioner på läktarna.
- Är man ute efter bråk är det väldigt lätt att ta sig in på vår sektion eftersom vem som helst kan köpa biljett dit, säger Anders Hultman, tf klubbchef för Hammarby Bandy.
Han menar att det är bättre att bandyklubbarna blir tilldelade biljetter med en egen sektion eftersom de då har kontroll över vilka som köper biljetter. Anders Hultman är dock kritisk till hur avtalet har varit mellan Uppsala kommun och Svenska bandyförbundet.
- Det är inte rimligt att vi måste sälja alla biljetter som vi tilldelats. Det borde gå att lämna tillbaka osålda biljetter i tid.
När UNT besökte Studenternas under onsdagen förberedde man för en fullsatt arena. Staket skulle på plats och läktarna fick sig ett sista hammarslag. Att Hammarby hade svårt att locka sina fans till Studenternas förra året verkar inte vara ett bekymmer.
Maria Arvola, chef för fritids- och naturkontoret i Uppsala kommun, menar dock att man står inför ett helt nytt problem eftersom bandyklubbarna som varit i final tidigare alltid har sålt sina biljetter.
- Vi ska lägga upp en betalningsplan med Hammarby. Vi kan inte kräva in skulden eftersom Hammarby kommer att gå i konkurs och då får vi inga pengar.
Enligt Maria Arvola finns det anledning att titta över reglerna kring biljettförsäljningen sedan Hammarbys dåliga ekonomi uppdagades i höstas. Kommunens kontrakt med Svenska bandyförbundet går ut nästa år. Men om kommunen ska ändra på reglerna vill hon inte svara på.
- Hur vi ska hantera biljettförsäljningen framöver är en förhandlingsfråga med bandyförbundet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!