Polisen: "Risk för hämndaktioner"

Polisen säger sig nu vara nästan 100 procent säkra på att 14-åringen som sköts i Gottsunda inte var måltavla för dådet.
– Vi har tankar om vem som var det egentliga målet, säger förundersökningsledare Åsa Wallinder som inte utesluter hämndaktioner.

Det finns en risk för hämndaktioner, enligt polisen.

Det finns en risk för hämndaktioner, enligt polisen.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2023-06-24 22:22

Under fredagskvällen blev en 14-årig pojke skjuten i benet i Gottsunda. Enligt Åsa Wallinder, jourförundersökningsledare på polisen, utreds nu vem som var måltavlan vid skottlossningen.

– Vi har tankar om vem som var det egentliga målet, men den som har avlossat skotten är den enda som vet, säger hon.

Polisen utreder vilka personer som befunnit sig på platsen, och om någon av dem kan ha varit måltavlan. Enligt Åsa Wallinder ser polisen det som mycket osannolikt att pojken var det tilltänkta målet.

– Vi är nästan 100 procent säkra på att pojken inte var den egentliga måltavlan, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått uppfattningen att det är en helt vanligt 14-åring som var ute med sin familj och som absolut inte på något sätt var inblandad i något. Det är en pojke som inte alls förtjänar straffet att bli skjuten. 

Finns det en risk för hämndaktioner?

– Ja, tyvärr om man ser tillbaka på hur det har varit så finns det alltid en sådan risk efter såna här händelser. Det blir ringar på vattnet och det finns en stor risk för hämndaktioner eftersom man valt det här sättet att lösa konflikter på. Det blir en evig upptrappning, säger Åsa Wallinder.

Bör man vara orolig för att gå ut eller för att låta sina barn vara ute nu?

– Jag önskar att jag kunde säga nej, men det känns vanskligt att säga det med tanke på vad som hände igår. Vi försöker vara på så många platser som möjligt och vi försöker finnas på plats i Gottsunda så mycket som möjligt. Vi hoppas att det ska upplevas som en trygghet, men jag förstår om man ändå känner en otrygghet. Det här är ett beteende som visar hänsynslöshet inför andras liv.

Enligt Åsa Wallinder är det svårt att säga om allmänheten bör bara extra försiktig just nu.

– Man ska inte låta våldet ta över och begränsa sig alldeles för mycket, men man ska inte vara dumdristig heller. Om man ser eller hör något ska man söka skydd och höra av sig till polisen direkt. I bästa fall kan polisen då komma innan vapnet hinner användas.

Under torsdagen skedde en större polisinsats i Sunnersta. En man i 20-årsåldern greps då på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Ärendena utreds som två separata händelser men enligt Åsa Wallinder går det inte att utesluta ett samband. Polisen undersöker även om det kan finns ett samband med skottlossningen i Salabacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!