Polisen har brist på hundförare

Uppsalapolisen har inte lyckats lösa bristen på polishundar. Ett problem är att nyutbildade poliser inte är hundintresserade.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-03-14 00:01
I dag finns 17 polishundar med hundförare. Inom kort blir det ännu färre hundar i tjänst när två av hundförarna tar föräldraledigt, något som ställer till problem eftersom polisen använder hundar i större utsträckning.
- Vi behöver minst 20 hundar för att klara av att ha full bevakning dygnet runt, säger Roger Zetterberg som är chef för hundenheten i Uppsala.

När UNT åker för att träffa en av polisens hundförare, Hasse Forsberg, ska han precis börja söka efter Moa Lundholm, 5 år, som försvunnit i skogen i närheten av Lagga.
Hon hade lekt ensam på tomten samtidigt som mamma Annett Larsson pysslade i köket. När hon förstod att Moa var borta larmade hon polisen som snabbt var på plats med tre polisbilar och en flera hundar.
Samtidigt som vi står och pratar kommer flickan plötsligt gående ur skogen.
- Jag somnade i skogen och vaknade när jag hörde hundarna skälla, säger Moa, som givetvis får en stor kram av sin oroliga mamma.
- Jag är så glad över att det finns poliser med hundar som kan rycka ut när ens minsting försvinner, säger Annett Larsson.

Enligt Hasse Forsberg går barn vilse i skogen då och då. Det har även blivit vanligare att vuxna tappar bort sig i skogen eftersom natur- och fritidsintressen ökat bland dem.
- Det här var den bästa upplösningen. Det är i de här situationerna som man förstår att hundar behövs, säger han
Han tycker att fördelarna med att vara hundförare är fler än nackdelarna. Bättre motion och en vän för livet för att nämna några.
- Men att ha hund innebär ett stort ansvar och jag kan ju inte resa bort när jag vill, säger Hasse Forsberg.

Att polisen har brist på hundar beror enligt Roger Zetterberg på att det ställs hårda krav på hundarna. Men framför allt måste hundföraren vara villig att ta med sig hunden överallt. Han menar att hunden är en familjemedlem och att det är viktigt att alla i familjen tar ansvar. Det intresset finns inte och de flesta poliserna tycker inte att det är värt att ha en hund när de inte får någon extra lön för arbetet.

Det krävs dessutom att hundföraren ska ha jobbat i minst fem år som polis för att få rutin innan de kan ta sig an en hund. De ska vara snabbtänkta och kunna fatta rätt beslut. Nu är dock läget så kritiskt att Uppsalapolisen tvingas sänka kraven.
- För att klara av behovet blir vi tvungna att rekrytera poliser även om de inte uppfyller arbetskraven. Det har sina nackdelar eftersom det har visat sig att några av poliserna inte har varit mogna att ta hand om en hund, säger han.
Ett annat problem som bidrar till att polisen har svårt att hitta hundförare är att det är ett heltidsjobb att ha hund.
- En hundförare lever med sin hund och tar alltid med sig jobbet hem, något som inte alla orkar eller är intresserade av, säger Roger Zetterberg.

Förutom att hunden är bäst på att hitta försvunna människor blir de även duktigare på att hitta bevismaterial.
- Vi har börjat träna hundarna att lägga sig ned när de hittar ett bevismaterial i stället för att ta det i munnen. På det sättet räddar vi mycket DNA som kan vara till hjälp att identifiera ett offer eller en gärningsman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!