Polisen om drönarna: "En bra dag flygs de inte alls"

Sedan 16 oktober får polisen flyga drönare i hela Uppsala. Tidigare fick endast brottsutsatta delar av Uppsala övervakas, men med anledning av den pågående våldsvågen utökas nu området till hela kommunen.

Polisen har olika typer av drönare, eller UAS:er, beroende på väderförhållande. "Vid mycket blåst och regn kan vi använda särskilda varianter som klarar av det", beskriver Omid Farhand, som stabilt styr drönaren i luften trots den blåsiga höstdagen.

Polisen har olika typer av drönare, eller UAS:er, beroende på väderförhållande. "Vid mycket blåst och regn kan vi använda särskilda varianter som klarar av det", beskriver Omid Farhand, som stabilt styr drönaren i luften trots den blåsiga höstdagen.

Foto: Maya Andersson

Uppsala2023-10-22 11:00

– Det handlar om att skapa trygghet för allmänheten, beskriver Omid Farhand, tillförordnad gruppchef för kameraövervakning.

Drönare, eller så kallade UAS:er, får numera användas under dygnets alla timmar i en tre tremånadersperiod framöver.

Att området utökats till hela Uppsala kommun gör stor skillnad för polisen som nu kan korta ner tiden för beslutsfattande gällande kameraövervakning och vara mer reaktiv på det som sker, med anledning av den våldsvåg som sköljt över staden.

– Tidigare behövde polisen ett kameraövervakningsbeslut för att få tillåtelse att använda UAS:er vid särskilda händelser. Trots att processen oftast inte tog mer än några minuter kunde det bli en kostsam tid för polisens agerande.

undefined
Med blåljus och strålkastare från drönarna är förhoppningen att polisen skapar en känsla av trygghet för allmänheten.

Kameraövervakning med drönare används bland annat när personer försvunnit. Då kan polisen söka av stora områden med värmekameror på kort tid. Drönare kan också utnyttjas i samband med demonstrationer eller större störningar där polisen kan ge en lägesbild till patrullerna på marken för att kunna skicka lämpliga resurser.

Omid Farhand understryker även vikten av kameraövervakning med drönare vid grova brott.

– Med hjälp av kameraövervakning kan vi vara närvarande före, under och efter ett brott begås om händelsen fångas av kameran. Det kan ge polisen en uppfattning om vad som har hänt över ett område, styra polispatruller till rätt plats och bedöma behovet av resurser, säger han.

undefined
Omid Farhand är positiv till de utökade reglerna av kameraövervakning. "Det handlar snarare om att beslutsfattningen kommer gå fortare än att användningen av UAS:er ska öka", menar han.

Vid frågan om integritet berättar Omid Farhand att polisen rättar sig efter kameraövervakningslagen där det är beslutat hur och vad som får filmas. Han poängterar att piloterna som styr drönarna är medvetna om att inte filma integritetskänsliga områden som skolor, restauranger, fönster och dörrar.

– Sen kan jag räkna på en hand hur många inom polisen som sedan får ta del av materialet från UAS:er, det är väldigt strikta lagar för kameraövervakning och integritet.

Trots den nya regleringen är målsättningen att inte behöva utnyttja drönare i polisens dagliga arbete.

– Vi brukar säga att det är en bra dag när vi inte använt våra UAS:er, berättar Omid Farhand.

Kan tremånadersperioden av de utökade reglerna komma att förlängas?

– Min förhoppning är att beslutet inte ska behöva förlängas, men det är en händelsestyrd verksamhet och behoven ser olika ut varje dag.

Kameraövervakning med UAS

Polisen har rätt att kamerabevaka en brottsutsatt plats med UAS om det finns risk för brottslig verksamhet.

Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott på en brottsutsatt plats och säkerställa den allmänna ordningen och säkerheten.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan då komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!