Polisen får homoutbildning
Polisledningen i Uppsala fick utbildning om homosexualitet under måndagen. Enligt Monica Forslund i skyddskommittén vid Uppsalapolisen förekommer en hel del kränkningar och attitydproblem mot homo- och bisexuella inom polisväsendet. Det här är egentligen en arbetsmiljöfråga, säger hon.
En av dem som höll i gårdagens utbildning i Uppsala var projektledaren Anders Almén. Han är polis och har själv råkat ut för trakasserier för sin homosexuella läggning. Han berättar att många poliser som är homo- eller bisexuella inte vågar gå ut öppet med det och att en del slutar för att det blir så jobbigt med lumparmentaliteten.
— Polisen och försvaret är machokulturer med gamla ruttna värderingar, säger han.
Alla välkomna
Bakom projektet står Rikspolisstyrelsen tillsammans med flera fackförbund och föreningen Gaypoliser i Sverige.
Projektet ska signalera att alla är välkomna till yrket. En sidoeffekt kan också bli att polisen blir bättre på att hantera homo- och bisexuella brottsoffer.
— Den här utbildningen behövs verkligen. Mycket handlar om okunskap. Många klassar till exempel in homosexualitet tillsammans med pedofili och nekrofili, berättar Anders Almén.
Polisledningen i Uppsala fick göra värderingsövningar för att få igång diskussioner. Men det allra viktigast var kanske de personliga erfarenheter som en av utbildarna delade med sig av, Göran Stanton.
— Hans berättelse brukar kännas i maggropen. Den är inte rolig. Den ger aha-upplevelser och insikt om att det handlar om identitet och inte om enbart sexualitet, säger Anders Almén.
Utbildning
Nästa steg blir att utbilda alla anställda inom polisen. I projektet håller man som bäst på att ta fram utbildningsmaterial och handledning och framåt april nästa år kan man gå vidare på bred front.
— Jag hoppas vi kan få det här att fastna i väggarna så att det stannar kvar, säger Anders Almén.
Göran Lindberg länspolischef i Uppsala, var besviken över att få veta att så många homosexuella inom polisen, främst män, inte vågar träda fram öppet för att de vet att de kommer att trakasseras. I Uppsala är bara tre poliser öppet homosexuella och de är alla kvinnor.
— Jag trodde att vi kommit längre, sade Göran Lindberg till UNT efter utbildningen.
Viktigt vad cheferna tycker
Han anser att det är viktigt vad cheferna tycker, tänker och visar. De måste aktivt ta ställning mot trakasserier och kränkande skämt.
— Vi är positiva till att gå vidare. Nu ska vi reflektera över detta och diskutera vad vi kan göra för att de som är homosexuella inom Uppsalapolisen känner att de öppet kan deklarera det, sade Göran Lindberg.
UNT-fakta
Projektet Normgivande mångfald omfattar polisväsendet, försvarsmakten och svenska kyrkan. Det är ett EU-projekt inom ramen för Equal-programmet.
Syftet är att undanröja negativa attityder, fördomar och diskriminering på arbetsplatserna genom att öka kunskapen om homo- och bisexuella människors livsvillkor. I grund och botten handlar det om att förbättra arbetsmiljön.
Källa: www.normgivande.nu
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!