Polisen bromskloss i jakten på bidragsfuskare

Försäkringskassan har fått mer resurser att skärpa sina fuskkontroller. Men när ärendena hamnar hos polisen är det stopp. Nu kritiseras polismyndigheten i Uppsala län i en rapport till regeringen.

Uppsala2006-04-05 00:00
Det är Försäkringsdelegationen i Uppsala län som i sin årliga rapport till regeringen tar upp problemen med utredningar av bidragsfusk. Delegationen konstaterar att Försäkringskassan i länet lägger ner stora resurser för att motverka fusk med socialförsäkringen. Men när ärendena överlämnas till polismyndigheten ges de inte önskvärd prioritet anser Försäkringsdelegationen.
Eva Maria Magnusson, länsdirektör på Försäkringskassan i Uppsala län, håller med i kritiken av polismyndigheten.
— Från Rikspolisstyrelsens sida är inte de här frågorna prioriterade. De har inte gett några särskilda medel till sådana ärenden, säger Eva Maria Magnusson.

Lösning på länsnivå
Hon hyser ändå förhoppningar om att det ska lösa sig på länsnivå.
— Vi för en dialog med åklagare och polis för att skapa en förenklad process. Bland annat tittar vi på hur vi från Försäkringskassans sida kan beskriva ärendena på bästa sätt.
Arbetet med att förbättra samarbetet mellan Försäkringskassan, åklagarmyndigheten och polisen beräknas vara klart till hösten. Men under tiden växer utredningshögen på polisens ekorotel vilket oroar chefsåklagaren Eva Lundström.
— Det tar lång tid för ärendena att rulla igenom på ekoroteln. Det är stort målinflöde i hänsyn till den bemanning de har. Det är inte tillfredsställande vare sig från allmänhetens eller myndighetens sida, säger Eva Lundström på Åklagarkammaren i Uppsala.
Uppsalapolisens ekorotel har i dagsläget cirka 1000 misstänkta brott att utreda. Det tar i snitt ett år för en förundersökning att bli klar. En orsak är den ökade mängden anmälningar från Försäkringskassan.
— Vi hinner inte med i samma takt som Försäkringskassan gör i dag. Det känns inte bra och det är inte en bra service till allmänheten, säger Anders Bywall, chef för ekoroteln vid polisen i Uppsala.

Snedfördelade resurser
Anders Bywall menar att det är en snedfördelning av resurserna som gör att utredningarna drar ut på tiden. Ekoroteln har inte fått medel motsvarande dem som Försäkringskassan har fått.
— Jag kan tycka att det är underligt från statsmaktens sida att de inte satsar på hela rättskedjan, säger Anders Bywall.
Ekorotelns personal har nu fått lov att lägga en del annat arbete på andra rotlar inom polisen. Dessutom har ekoroteln fått pengar så att personalen kan jobba övertid för att hinna i kapp. Målet är att utredningstiderna ska halveras.
— Det vore en mer rimlig väntetid. Det är frustrerande även för oss att det drar ut på tiden och att vi inte kan jobba med det som hänt mer nyligen, säger Anders Bywall.

Utredningar tar lång tid
Men utredningarna om bidragsfusk tar inte bara lång tid. Det är dessutom få av de misstänkta fuskarna som blir fällda i domstol. Av samtliga anmälningar från Försäkringskassan under 2004 och 2005 är det hittills bara ett ärende som lett till åtal och fällande dom.
— Generellt sett så är det problematiskt i sådana här fall att visa på uppsåt. Vi måste kunna bevisa att de haft för avsikt att bedra, säger chefsåklagare Eva Lundström.
Länsdirektör Eva Maria Magnusson menar ändå att Försäkringskassans arbete inte har varit förgäves.
— De som ertappas blir skrämda och slutar att missbruka systemet även om de kanske inte blir dömda för brott. Dessutom tror jag att de ökade kontrollerna har en avskräckande effekt hos allmänheten, säger Eva Maria Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om