Polisen: Bra att Rikshem agerar mot kriminella

Sedan lagen skärptes har Rikshem lämnat in ett 70-tal lägenheter till Uppsala bostadsförmedling efter misstankar om bland annat svartuthyrning.

Att arbeta mot kriminella personers infrastruktur ser Daniel Larsson vid Uppsalapolisen som en viktig arbetsmetod.

Att arbeta mot kriminella personers infrastruktur ser Daniel Larsson vid Uppsalapolisen som en viktig arbetsmetod.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-01-23 19:00

Daniel Larsson, polisbefäl i Uppsala, ser positivt på att Rikshem arbetar för att stoppa svartuthyrning bland personer som ingår i ett ökänt kriminellt släktnätverk.

– De här personerna utgör en negativ maktfaktor i det bostadsområde i Uppsala där de slagit sig ner. Kan deras infrastruktur slås sönder är det bra, det är så även vi inom polisen arbetar, säger Daniel Larsson.

undefined
Att arbeta mot kriminella personers infrastruktur ser Daniel Larsson vid Uppsalapolisen som en viktig arbetsmetod.

Jennie Wolmestad, kommunikationschef vid Rikshem, säger att företaget gör grundliga utredningar vid misstankar om svartuthyrning.

– Vi tar in juridisk hjälp och har bra samarbete med bland annat andra bostadsbolag och polisen i Uppsala, uppger hon.

Efter en lagskärpning 2019 har det blivit lättare för fastighetsägare att vräka personer som hyr ut svart.

– Det har gett oss bättre verktyg och vi har kunnat återlämna cirka 70 lägenheter till Uppsala bostadsförmedling. På så sätt kan personer som står i kö få lägenhet istället för att hyreskontrakt används på felaktiga sätt, säger Jennie Wolmestad.

undefined
Jennie Wolmestad är kommunikationschef vid bostadsbolaget Rikshem.

Frågan är om den som blivit av med sitt hyreskontrakt efter svartuthyrning bara kan skaffa en ny hyresrätt och fortsätta den otillåtna verksamheten där. Enligt Uppsalahem försöker man stoppa det.

– Nya hyresgäster måste uppvisa referenser och vi gör dessutom kontroller med andra fastighetsbolag. Kommer det fram att någon hyrt ut svart godkänns inte personen som hyresgäst, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef vid Uppsalahem.

Uppsala kommun försöker stoppa svarta hyror och andra inkomstkällor för den organiserade brottsligheten.

– Det är ett av kommunens prioriterade områden och alla förvaltningar inom kommunen har fått i uppdrag att arbeta med det under 2021, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

För att stoppa brottslingar måste samarbetet mellan kommunen och andra aktörer öka anser han.

– Tidigare har inte myndigheterna pratat med varandra tillräckligt. Men det är nödvändigt att utbyta information om vi ska komma åt kriminella. Sekretessen mellan myndigheter sätter ofta hinder i vägen men polisen har stora möjligheter att dela med sig av information, säger Erik Pelling.

En enhet inom kommunen som arbetar mot missbruk av bidragssystemet är arbetsmarknadsnämnden där Mohamad Hassan (L) är ordförande. 

– En av de kontroller vi infört är att se till så att personer som sitter i fängelse inte får försörjningsstöd om de inte har rätt till det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!