Polisen beslagtar alltmer narkotika
Polisen i Uppsala län gör fler narkotikabeslag. Främsta orsaken är att tillgången har ökat. Det finns obegränsat med narkotika i Uppsala, säger Magnus Wadenhov vid Uppsalapolisens gatulangningsgrupp.
Ett mörkertal är till sin natur okänt, men narkotikapolisen Magnus Wadenhov vet hur stor skillnaden är mellan statistiken och den faktiska förekomsten av narkotika.
— Det är lätt att svara på. Det finns obegränsat med narkotika i Uppsala. Det är många fler än vad man tror som använder narkotika.
I Uppsala kommuns senaste drogvaneundersökning från 2003 svarade var femte elev i gymnasiets årskurs två att de hade använt narkotika. Enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, säger ungefär 70 000 svenskar mellan 15 och 75 år att de använt narkotika under senaste året, runt 800 000 säger att de provat minst en gång.
Polisens gatulangningsgrupp har arbetat mot narkotika i alla åldrar i Uppsala län sedan 1984. I höst förstärks gruppen med fyra tjänster. I Enköping och Tierp finns lokala grupper.
Magnus Wadenhov säger att gatulangningsgruppen hänger med hyfsat i priser och trender.
— Cannabis i form av hasch och marijuana är och kommer alltid att vara det som finns mest. Annars är Uppsala en typisk amfetaminstad.
Bensodiazepiner, sömnmedel och lugnande läkemedel, är också vanligt, men gatulangningsgruppen träffar på alla typer av preparat.
Magnus Wadenhov och kollegan Magnus Hänström ser prisutvecklingen som ett tecken på att det finns mer narkotika idag.
— Priset är bra mycket lägre än för 15, 20 år sedan. Det följer inte den normala prisstegringen utan det är snarast en omvänd kurva, säger Magnus Hänström.
Då har också ungdomar råd.
— Du kan få ett gram marijuana för 70 till 100 kronor. Det räcker att röka på för tre fyra personer. Det är billigare än att köpa alkohol, säger Magnus Wadenhov.
Under årets första fem månader togs 457 urin- eller blodprov på personer som misstänktes ha droger i kroppen. 355, eller 78 procent, av proverna var positiva.
Träffsäkerheten påverkas av polisernas förmåga att bedöma om någon är drogpåverkad, och att vissa preparat, till exempel GHL som omvandlas till narkotika i kroppen, inte klassas som droger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!