Konflikten som fick nytt liv i söndags går långt tillbaka i tiden. Enligt polisinsatschefen Daniel Larsson kan det röra sig om upp till tio år.
– Det har varit bråk mellan grupperna och nu har det gått så långt att det räcker med enskilda kränkningar och förolämpningar, säger han.
På söndagskvällen var det enligt polisen 50-100 personer som hamnade i bråk i området kring Bandstolsvägen nära Gottsunda centrum. Dagen därpå greps en man för misshandel efter ett slagsmål på Kungsängsleden, vilket ledde till att konflikten blossade upp på nytt i Gottsunda och Valsätra några timmar senare.
– När vi kom körande kom ett tjugotal personer rustade för strid gående över Hugo Alfvéns väg, säger Daniel Larsson.
Männen hade med sig olika tillhyggen som påkar och pinnar. Några bar hjälm och hade blå kirurghandskar på sig, enligt Daniel Larsson.
Polisen omringade gänget och fick dem att stanna i en dunge. Vapnen hade männen då slängt ifrån sig och polisen har inte kunnat knyta dem till någon specifik person.
Den andra grupperingen stoppades vid Bandstolsvägen, där 19 personer omhändertogs och bussades från platsen. Dagen efter, på tisdagen, omhändertogs åtta personer, men då från det rivaliserande gänget.
Strategin i de här lägena är, förutom att ingripa om det förekommer våld, att lugna ner och kommunicera med de inblandade personerna.
– Vi har pratat med båda grupperna och sagt att de måste skärpa sig. Det här måste få ett slut, vi kan inte vara avancerade rastvakter för vuxna män, säger Daniel Larsson.
Eftersom polisen har en relation med de här personerna sedan tidigare blir responsen god, tycker han, och konstaterar att det inte rört sig om någon aggression mot ordningsmakten.
– Min känsla är att ingen egentligen vill ha den här konflikten. Men det är alltid knepigt med kränkningar, det krävs en stor mognad för att kunna be om och acceptera en ursäkt, säger Daniel Larsson.
Tack vare Operation rimfrost, som avslutas efter den här veckan, har det funnits mer resurser än vanligt i området. Det underlättar arbetet menar Daniel Larsson, inte minst kommunikationen med personer som inte är direkt inblandade men som är oroliga och angelägna att få reda på vad som pågår.
Polisen kommer att ha fortsatt hög närvaro i stadsdelen och förhoppningen är att det, liksom samtalen med nyckelpersoner och goda krafter i området, ska ha effekt. Konsekvenserna kan annars bli allvarliga.
– I slutändan kommer det att bli dödsfall. Eller i annat fall allvarligt skadade personer, säger Daniel Larsson.
Tv: Se polisens ingripande här