"En situation som Sverige aldrig tidigare upplevt"

Aldrig tidigare har en svensk utpekats som inblandad i så många skjutningar som i fallet med Kurdiske räven från Uppsala. "Det här är långt värre än cigarrettkriget då 13–14 personer dog", säger polischefen Jale Poljarevius.

Jale Poljarevius är chef för underrättelsesektionen vid Region Mitt.

Jale Poljarevius är chef för underrättelsesektionen vid Region Mitt.

Foto: Fredrik Swartling/Johan Nilsson

Uppsala2023-09-11 14:00

I stort sett varje vecka kommer rubriker om Rawa Majid, även kallad Räven, där han uppges vara kopplad till olika skottlossningar. Ett exempel är dödsskjutningen i Gränbyområdet förra veckan då en kvinna i 60-årsåldern avled. Uppgifter tyder på kopplingar till en konflikt kring den man som kallas Kurdiske räven, en kriminell 37-åring från Uppsala.

undefined
Poliser på platsen i Gränbyområdet där en kvinna i 60-årsåldern sköts till döds i torsdags.

I somras uppgav polisen att Räven misstänktes vara inblandad i en annan strid i Uppsala, som då hade resulterat i åtta allvarliga brott, bland annat skjutningar med personskador.

Jale Poljarevius, chef för underrättelsesektionen vid polisens Region Mitt, betecknar läget som exceptionellt. Han jämför med det så kallade cigarrettkriget som kulminerade på 1990-talet då den jugoslaviska maffian stred om marknaden för insmugglade cigaretter.

undefined
I medier förekommer uppgifter om att nätverket Foxtrot splittrats och att Räven nyligen utsattes för ett attentat. Detta vill Jale Poljarevius inte kommentera.

– Under cigarettkriget dödades 13–14 personer. Men under den våldsvåg vi nu är inne i har fler personer dött, det är nog nationsrekord. Vad jag vet är det här en situation som Sverige aldrig tidigare upplevt. Det säger Jale Poljarevius om antalet offer i kölvattnet av striderna kring Räven och hans nätverk Foxtrot.

Hur jobbar Uppsalapolisen vidare med detta?

– Vi samlar nu information och försöker kartlägga var det kan bli nya våldsdåd. Om det handlade om två konkurrerande gäng i Uppsala hade det inte varit så svårt att identifiera de inblandade men i det här fallet är det annorlunda, säger Jale Poljarevius.

– Det som försvårar är att skyttarna i den aktuella konflikten ofta värvas från olika delar av landet och kanske inte ens är kända av polisen sedan tidigare.

Vad gör ni för att skydda de som riskerar att utsättas för skjutningar?

– Läget är ytterst allvarligt. I Uppsalaregionen finns en konkret hotbild mot långt över 50 personer som i sin tur har anhöriga. En del har flyttats men det rör sig om så många att vi inte kan ge skydd åt alla.

undefined
I januari i år besköts en bostad i Fullerö strax norr om Uppsala. I huset ska anhöriga till Räven ha bott.

Något som sticker ut är att flera medier gått ut med Rävens identitet, trots att han inte är åtalad för ett enda av årets våldsdåd. Polisutredningar blir offentliga först när åtal väckts i domstol och medieuppgifterna bygger till stor del på anonyma poliskällor. 

Att 37-åringen inte åtalats hänger samman med att det inte gått att förhöra eller ännu mindre få tag på honom eftersom han gömmer sig i Turkiet. Däremot är han häktad i sin utevaro för dels narkotikaaffärer, dels förberedelse till mord i Haninge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!