Den före detta Uppsalabo som nyligen dömdes till elva års fängelse har enligt flera källor haft en ledande roll i ett kriminellt nätverk i Västerås.
Frågan är om de många Encrochat-domarna mot ledarfigurer får brottsligheten att minska. Jale Poljarevius, polismästare och chef för underrättelsesektionen i Region Mitt, ser en risk för negativa effekter i närtid.
– Tyvärr är det ofta så att nya individer kliver in när någon högre upp i hierarkin blivit inkapaciterad. På kort sikt kan det medföra maktstrider och skjutningar, säger han.
– Det har nyligen varit sex skjutningar på två veckor i Västerås och en orsak kan vara att det nu är oklart vem som ska styra brottsligheten där.
Jale Poljarevius tror dock att Encrochat-målen mot ledande brottslingar kan dämpa kriminaliteten på lång sikt.
– Tveklöst är det ju så att de kriminella nätverken skadas av domarna.
2018 ingrep polisen mot en dominerande kriminell person i Uppsala. Enligt Jale Poljarevius kan det vara en bidragande anledning till de många skottlossningar som sedan utbröt i Uppsala.
– Efter att vi slog till mot den här Uppsalabon 2018 har nya grupperingar formerats och det har på senare tid varit färre skjutningar i Uppsala. Jag tror att Västerås idag står inför samma situation som vi hade i Uppsala 2018. Ledaren för nätverket i Västerås är nu borta och det kan vara därför det varit så många skjutningar där.