Polischef: "Ingripanden kunde ha trappat upp bråken"

Polisen agerade återhållsamt under helgens oroligheter i Gottsunda för att värna boende och insatspersonal. Men en del av de som bråkat kan ändå räkna med påföljder. Det säger Andrew Tomkinson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Polischef. - Många av de som agerat under oroligheterna är så unga att de kommer att utredas av socialtjänsten, säger kommissarien Andrew Tomkinson.

Polischef. - Många av de som agerat under oroligheterna är så unga att de kommer att utredas av socialtjänsten, säger kommissarien Andrew Tomkinson.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-07-20 06:05

På en film på Facebook som ska ha tagits under oroligheterna syns vad som verkar vara en brinnande bil på Bandstolsvägen. Stämningen är upprörd, det hörs smällar och folk skriker om att brandkåren måste släppas fram. Många hjälmförsedda poliser finns på plats men i kontrast till den upphetsade situationen rör de sig mot eldhärden i sakta mak, närmast i promenadfart.

Enligt Andrew Tomkinson, som själv inte tjänstgjorde under bråken i Gottsundaområdet, var polisens första prioritet att säkra så att bland annat brandkår och ambulans kunde ta sig fram.

– Kastas det stenar och molotovcocktails måste vi röra oss metodiskt framåt så att räddningspersonal kan komma till platsen. Om polisen samtidigt ska jaga personer som bråkar måste man splittra polisgruppen och då blir ofta resultatet dåligt.

Han säger att han har förståelse för känslorna hos den polis som idag skriver i UNT.

– I stridens hetta har jag själv många gånger känt att jag som enskild polis velat göra mer och ingripa mot gärningsmännen. Men polisledningen måste ibland ha ett annat perspektiv.

Andrew Tomkinson menar exempelvis att ingripanden under ett omfattande bråk kan leda till att våldsamheterna trappas upp. Polisledningen måste även väga in sådant som vilka polisresurser som finns följande dagar om oroligheterna eskalerar till följd av ett handfast ingripande.

– Fast jag kan garantera att om det förekommit våldsbrott eller liknande så hade polisen inte tvekat att agera. Men vi har inte fått in några uppgifter om att det förekom i området under den gångna helgen.

Hade ni inte kunnat gripa de som stod för bråken när ni väl hade säkrat att räddningspersonal kommit fram?

– För att gripa personer som misstänks för brott måste det finnas en skälig misstanke. Man kanske kan anta att vissa personer på en plats kan ligga bakom en bilbrand men vi måste ha mer att gå på för att göra omhändertaganden.

– Vad gäller personer som stör ordningen utan att göra sig skyldiga till brott kan vi avlägsna dem från platsen. Men då måste det ske i direkt anslutning till händelsen och inte en stund senare när ordningsstörningen upphört.

En uppgift som Andrew Tomkinson dock tillbakavisar som helt felaktigt är att polisen skulle ha gått med på motkrav från ungdomar om att avlägsna sig från området.

– Polisen tar inte order av några ungdomar. Det hade varit tjänstefel att göra så.

Andrew Tomkinson säger att polisen nu går igenom filmer och annat material för att försöka identifiera de skyldiga och han tror att en del av dem kommer att få efterräkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!