Det betyder polisens nya ljussignaler

Kanske har du redan hunnit se någon polisbil blinka i orange – men vad betyder det egentligen? Ingripandepolisen Jens reder ut polisens nya ljussignaler.

Nu kan polisbilarna blinka även i orange, vilket gör polisen mer synlig i trafiken då orange syns bättre i dagsljus än blått.

Nu kan polisbilarna blinka även i orange, vilket gör polisen mer synlig i trafiken då orange syns bättre i dagsljus än blått.

Foto: Isak Olsson

Uppsala2024-04-17 18:00

Alla nya polisbilar har sedan ett tag tillbaka utrustats med en ny larmbåge på taket. Förutom blått och rött kan de även blinka i orange i olika kombinationer.

När larmbågen blinkar i blått och orange är det ett tecken på hinder på vägen, till exempel vid en trafikolycka. Då gäller det att sänka hastigheten och vara uppmärksam på situationen, för att se om det går att göra en säker omkörning.

undefined
På den nya larmbågen kan det orangea ljuset blinka växelvis med det blåa, eller "vandra" från sida till sida för att visa vilken sida av polisbilen de vill att man ska köra om.

Om det orangea ljuset i stället vandrar från ena sidan till den andra, innebär det att polisen dirigerar trafiken. Om ljuset exempelvis rör sig från höger till vänster, vill polisen att du kör om dem på vänster sida. Tanken är alltså att du ska köra i samma riktning som ljuset rör sig. 

– Blått ljus syns dåligt dagtid, så jag tycker det är jättebra att vi har den här funktionen nu så att vi syns ännu tydligare när vi jobbar i trafiken, säger ingripandepolisen Jens (som inte vill ha sitt efternamn i artikeln).

undefined
Ingripandepolisen Jens är positiv till den nya larmbågen som kan blinka i flera olika färger och göra deras arbete säkrare. Han tycker att folk generellt behöver bli bättre på att sänka hastigheten när de kör förbi poliser och andra som arbetar på vägarna.

Vad har ni fått för reaktioner hittills på de nya signalerna?

– Många tycker att de är bra, men vissa har uttryckt en farhåga att det orangea ljuset inte respekteras i trafiken. Min kontring till det är att alla ljussignaler ska respekteras, ser man blinkande ljus ska man sakta ner, oavsett om det handlar om en olycka eller vägarbete, säger Jens.

Blinkande blått ljus betyder som tidigare att man ska flytta på sig och lämna fri väg. Har man en polisbil bakom sig som blinkar blått och rött ska man stanna, annars kan det bli en dyr historia.

– De signalerna ska man enligt lag ha koll på som bilförare, följer man inte dem riskerar man böter på 3 000 kronor. Men de orangea signalerna är mer tänkt som en hjälp för bilister att köra rätt, och som samtidigt gör det säkrare för oss att arbeta, påpekar Jens.

undefined
Blått ljus betyder som innan att man ska lämna fri väg för polisen. Då är de på ett prioriterat larm och behöver komma fram snabbt.

Även civila polisbilar kan nu använda signaler för trafikdirigering. Fast blått sken, också det precis som tidigare, använder polisen för att visa sin närvaro när de jobbar brottsförebyggande.

Det är många signaler att hålla koll på. Jens upplever dock att de orangea ljusen har fungerat bra och att de inte har skapat någon större förvirring. 

– Bara ljusen i sig kanske kan vara svåra att förstå, men de används ofta tillsammans med vägkoner eller tecken från poliser och vi kan även placera polisbilarna på ett sätt som gör det tydligt var man får köra och inte, konstaterar Jens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!