Polisanmälningar mot fusk fördubblade

Försäkringskassans polisanmälningar om fusk har nästan fördubblats i år. Hittills har 53 anmälningar gjorts och fler kommer. Men polisen har inte resurser nog för att hålla jämna steg med kassan.

Uppsala2005-09-01 18:07
Bakom ökningen ligger försäkringskassornas prioritering av fusk som inleddes under förra året. Från att ha gjort färre än tio anmälningar om året steg antalet till 28 i Uppsala län under 2004. I år ligger siffran redan över femtio anmälningar. Totalt i landet har polisanmälningarna ökat från 270 år 2000 till 930 under förra året.
— Det är en liten del av försäkringstagarna som fuskar, men i och med att alla våra trygghetssystem i landet omfattar cirka 700 miljarder kronor så blir det stora summor årligen, säger Annette Bäcklund chef för försäkringskassans rättsenhet i Uppsala.

Föräldrapenning
Hon presenterade siffrorna under kassans temadag om fusk som hölls under torsdagen. Mest fusk sker inom gruppen högkonsumenter av tillfällig föräldrapenning. Hela 39 procent lämnade felaktiga uppgifter under förra året enligt nationell statistik. Totalt fuskade de till sig 108 miljoner kronor. Även inom områdena sjukpenning, bostadsbidrag och bostadstillägg förkommer mycket fusk.
För att öka trycket mot fuskarna ska försäkringskassan samarbeta mer med andra myndigheter och särskilda fuskhandläggare kommer att tillsättas. Kassan och polisen har redan tagit fram riktlinjer för hur anmälningar ska ske och vilka uppgifter de ska innehålla. På så sätt hoppas polisen kunna effektivisera sitt arbete.
— I dag hinner vi inte med alla ärenden. Vi har 900 brott under utredning på ekoroteln och måste prioritera. Försäkringskassans anmälningar läggs i dag på hög och det kommer att ta tid innan vi hinner med dem. Vi har bett om extra resurser men inte fått det, säger Anders Bywall chef för ekoroteln vid Uppsalapolisen.

FAKTA


Här ska försäkringskassan göra riktade kontroller under 2005:
Föräldrapenningen, underhållsstöd, levnadsintyg inom pensionssystemet, närvaro inom aktivitetsstöd och allmän kontroll av personer med hög konsumtion av bidrag och förmåner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!