Jonas Eronen förklarar att polisen kommer att titta på vilka förutsättningar det finns för en eventuell utredning, när en polisanmälan har kommit in.
– Det rör sig helt klart om en vandalisering och inledningsvis polisens arbete handla om förundersökningsåtgärder, säger han och tillägger:
– Det kan innefatta allt från förhör med vittnen till att man inventerar till exempel eventuell kameraövervakning.
Vidare beskriver Jonas Eronen att utredningen av ett sådant här ärende många gånger är beroende av information från personer som sett eller hört något om händelsen.
Eftersom det här fallet hamnar under kategorin vandalisering kommer det att prioriteras därefter. Men det finns vissa detaljer som blir särskilt intressanta att utreda med tanke på omständigheterna.
– Det blir viktigt att titta på motivet bakom. Det skulle kunna röra sig om ungdomar i till exempel ett studentspex eller vadslagning. Men skulle det däremot föreligga ett stort hat mot Hovet blir det betydligt allvarligare.
Kommer ärendet att prioriteras annorlunda i och med att det här är kopplat till kungens besök i Uppsala?
– Det beror som sagt på motivet. Det är också en ekonomisk fråga, trädplanteringen rör sig sannolikt om en stor summa pengar, avslutar han.
Ingrid Eiken, generaldirektör för statens fastighetsverk berättar att en polisanmälan lämnades in under fredagsförmiddagen. När UNT når henne är hon nedstämd och chockad över det som hänt.
– Vi är jätteledsna och bedrövade. Vi hade en oerhört glädjefylld ceremoni med både kungen och drottningen på plats. En fin oxel planterades och man blir också ledsen ur det perspektivet. Symboliken i att plantera trädet och vikten av att ta hand om miljön för kommande generationer, för att det sedan kapas ned knappt ett dygn senare.
Hon har hittills bara sett bilder på trädet och kan i nuläget inte svara på detaljer om vad som händer härnäst.
– Jag känner en känsla av besvikelse och smärta som säkert delas med de flesta i Uppsala. Samtidigt kan det här inte frånta oss glädjen vi kände under torsdagen.