Pokersajter kan polisanmälas
Poker på internet har blivit mycket populärt och omkring 50 000 svenskar satsar redan pengar på olika onlinetjänster. Men spelbolagens verksamhet kan vara olaglig. Pokerturneringar får nämligen inte anordnas i Sverige och nu funderar Lotteriinspektionen på att vidta rättsliga åtgärder.
Uppsalabaserade spelföretaget Ongames hemsida.
Foto:
Ongame stoppar svenska spelare
Som UNT kunde rapportera i går driver det Uppsalabaserade spelföretaget Ongame flera pokertjänster med totalt över tre miljoner spelare världen över. Där har man dock spärrat svenska spelare från att spela med riktiga pengar.
- Vi vill undvika att komma i konflikt med Lotteriinspektionen och i stället arbeta med att utveckla företaget, förklarar Ongames vd Patrik Selin.
Spärren bygger på det identifikationsnummer, eller IP-nummer, som en dator får när den är uppkopplad mot internet. Ett ytterligare hinder är att det inte går att betala med svenska kontokort.
— Därmed har vi gjort vad som står i vår makt för att inte svenskar ska spela hos oss. Dessutom har vi ingen marknadsföring i Sverige. Kunder som verkligen vill kanske kan komma runt kontrollerna, men varför skulle de vara hos oss när det finns konkurrenter som släpper in dem? undrar Patrik Selin.
Samtidigt är den svenska marknaden mycket intressant för spelbolagen. Enligt Patrik Selin är Sverige den fjärde största marknaden i världen för internetpoker. Endast i USA, Kanada och Storbritannien spelas det mer.
Många kortspelare söker sig också till föreningar som anordnar turneringar och därmed förmodligen bryter mot lagen. Åtminstone en stor pokerförening finns i dagsläget i Uppsala. Enligt egen uppgift har den över 200 medlemmar.
— Pokerspel får bara ske i en liten sluten krets. Och det räcker inte att det krävs medlemskap, det anses ändå vara för allmänheten, säger Jessica Jeppsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!