Pojke tvingas bära kvinnonamn beslutar Uppsaladomstol

En pojke från ett afrikanskt land har i folkbokföringen försetts med ett kvinnonamn. Föräldrarna vill ge honom ett annat namn men förvaltningsrätten säger nej.

Den lille pojken får tills vidare leva med ett kvinnonamn, beslutar förvaltningsrätten.

Den lille pojken får tills vidare leva med ett kvinnonamn, beslutar förvaltningsrätten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2021-09-25 15:00

Tidigare i år föddes en pojke i Uppsala län vars föräldrar kommer från ett land i Afrika. När pojken registrerades i folkbokföringen fick han av okänd anledning sin mammas efternamn.

Föräldrarna begär att pojken ska få byta efternamn. Orsaken är att efternamn i deras hemland i Afrika följer personens kön. Pojken har alltså fått ett efternamn som indikerar att han är en flicka.

Föräldrarna menar att pojken kommer att få psykologiska problem när han får veta innebörden av sitt namn. De föreslår istället ett annat efternamn. Det rör sig dock om ett efternamn som ingen av föräldrarna bär.

Enligt föräldrarna sker namnbildning i deras kultur på ett helt annat sätt än i Sverige. Där kan man ge ett barn vilket efternamn man vill, utan koppling till föräldrarnas namn. Dessutom ändras efternamn för varje generation och betraktas med tiden som föråldrat. Inte nog med att pojken försetts med ett efternamn som förknippar honom med fel kön, det kommer dessutom att framstå som om hans namn tillhör en gammal människa, menar föräldrarna.

Men förvaltningsrätten avslår deras begäran. Motiveringen är att ingen av föräldrarna bär det önskade efternamnet. Inte heller är det bildat av något av föräldrarnas förnamn med tillägg av ändelserna -son eller -dotter.

Domstolen konstaterar att lagen om personnamn inte medger att ett barn förses med ett godtyckligt valt efternamn. Därför ska pojken behålla det namn som registrerats i folkbokföringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!