Pojke som föll från hopptorn inte allvarligt skadad

NYHETER. En 13-årig pojke föll fem meter ner i betongen från hopptornet i Sigtuna simhall. Pojken klarade sig utan livshotande skador.– Han hade änglavakt, säger Johan Adler, rektor på S:t Olof.

Uppsala2014-02-18 16:53

Det var under en idrottstimme förra veckan som olyckan inträffade. En 13-årig pojke sprang ut på hopptornets högsta avsats fem meter över marken. Plötsligt ångrade han sig. Han vände sig om och försökte grabba tag i ledstången på avsatsen, men stången gick inte hela vägen fram till kanten.

Pojken slant, svängde tillbaka in under hopptornet och ramlade ner i betongen.
Så beskriver Christine Smedjer, verksamhetschef på simhallen, händelsen.
– I bara farten så gör det så att han svänger runt utanför plattformen, säger hon.

I det fem meter höga fallet tog pojken emot sig med handen och landade på rumpan.

Han fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset och läkarna konstaterade en fraktur på handleden och en skada på bäckenet.

En vecka efter fallet är pojken tillbaka i skolan. Han kan gå med hjälp av kryckor och beräknas vara fullt återställd inom några veckor.
– Det är ett betydande fall. Har man stått på avsatsen på femman och tittat ner och så förstår vi alla att vi ska vara tacksamma för att vi har den här eleven i skolan i dag, säger Johan Adler, rektor på skolan.

Arbetsmiljöverket ska utreda det inträffade. Även skolan har startat en utredning med anledning av olyckan. Rektorn vill därför vänta med med att svara på om det finns något som skolan hade kunnat göra för att förhindra fallet.
– Det kan det finnas. Det är jätteviktigt att man gör en noggrann utredning. Det är en hel del saker som vi måste reda ut om hur ett hopptorn kan användas, säger han.

Fram tills det att utredningen är klar tillåts inga elever från skolan att vara uppe i hopptornet. Sigtuna fritidcenter har också beslutat att gå ut oftare med information om simhallens säkerhetsregler till idrottslärarna.

Reglerna innebär bland annat att ingen får springa, att man inte får knuffas och att det bara får finnas en person i hopptornets trappa.

Ser du att det finns säkerhetsrutiner som inte har följs i det här fallet?
– Normalt när vi har egen badbevakning så har vi en regel, och det finns även skyltat, om att bara en i taget får vara i hopptornet. I detta fall har det varit ytterligare en person i hopptornet, säger Christine Smedjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om