Plötsliga rökstopp mest framgångsrika
Hälften av alla försök att sluta röka är oplanerade. Men trots att de görs utan någon särskild planering är det just sådana spontana försök som ger störst chans att rökstoppet ska bli bestående.
I studien intervjuades drygt 1 900 rökare och före detta rökare om sina försök att sluta röka. Alla rökarna hade åtminstone någon gång gjort ett försök att sluta.
Traditionellt brukar rökstopp uppfattas som en flerstegsprocess, där rökaren först börjar tänka på att försöka sluta, sedan medvetet planerar när och hur ett sådant försök ska gå till och därefter till sist sätter planen i verket.
De engelska forskarna fann dock att rökarna och de före detta rökarna i deras studie i nästan hälften av fallen inte följt den modellen. När de försök att sluta röka hade det skett tvärt, utan någon föregående planering.
Till sin överraskning fann forskarna dessutom att det var sådana "spontana" försök som gav störst chans att rökstoppet skulle vara under minst ett halvår eller, som för icke-rökarna, bli bestående.
Som förklaring till detta lanserar forskarna en alternativ teori. Den innebär att rökare gradvis bygger upp en slags inre "spänning", som påverkar motivationen att sluta röka. Ju starkare "spänningen" är, desto större skulle chansen vara att en utlösande yttre händelse framkallar det till synes plötsliga beslutet att överge rökningen för gott.
Enligt forskarna bör folkhälsokampanjer inrikta sig på att trigga igång denna process hos rökare och, när de påbörjat sitt försök att sluta röka, se till att de omedelbart kan få tillgång till hjälpmedel som till exempel nikotinplåster och stöttande rökslutarråd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!