Platsbrist på BB efter babyboom
3 952 barn förlöstes i Uppsala län förra året. Det var 80 fler än 2006. I år räknar Akademiska sjukhuset med att över 4 000 barn kommer att födas.- Vi har en babyboom. Förlossningstalen kommer att öka åtminstone fram emot år 2015, säger verksamhetschefen Gunilla Hallberg.
Lotta och Marko Keränen med dottern Amie.
Foto: Annika af Klercker
Nyblivna pappor som hade tänkt sova över med nyfödde sonen och mamman på BB i sommar kan få åka hem i stället. Akademiska sjukhuset flaggar för många förlossningar och platsbrist.
Normalt brukar papporna kunna stanna över natten med mamman och det nyfödda barnet. Men det kommer endast ske i undantagsfall i sommar.
- Vi kan inte lova plats till papporna av utrymmesskäl. Vi är annars ett av få BB i landet som låter papporna vara kvar, säger Gunilla Hallberg, verksamhetschef för förlossningen och BB.
Förlossningen och BB jobbar för att verksamheten ska se ut som vanligt under sommaren, trots att ordinarie personal ska få ut sina semestrar. BB hade fullbelagt när UNT gjorde ett besök på onsdagen. BB ska hålla alla 23 vårdplatserna öppna i sommar.
- Det här är ju en verksamhet som inte minskar bara för att det är sommar, säger Gunilla Hallberg.
Ändå sker vissa minskningar under sommaren. Och som vanligt vill sjukhuset att mamman och barnet åker hem så snart det är möjligt. Föräldrarna erbjuds i stället att få hembesök av barnmorskor.
- Det är en filosofi som vi tror på och vi tror att pappan är en utmärkt vårdare i hemmet, säger Gunilla Hallberg.
Ungefär hälften av alla kvinnor vid förlossningen åker hem inom två dygn. Nio procent åker hem sex timmar efter förlossningen.
BB på väg, som gör hembesök hos nyblivna föräldrar, har tvingats stänga amningsmottagningen för att klara av semesterbemanningen.
Barnmorskor vid BB på väg berättar att det kommer att bli tufft att arbeta i sommar.
När BB vill att fler ska åka hem sex timmar efter förlossningen är tanken att BB på väg ska backa upp de nyblivna föräldrarna.
- Det har varit ansträngt hela våren, säger barnmorskan Elisabeth Oldgren.
En orsak är att det är svårt att hitta vikarier till verksamheten.
- Det får ju inte vara någon barnmorska som blir sjuk, säger barnmorskan Ulrika Larses-Häggqvist.
Hanna Waernér, chef för BB på väg, säger att det är hembesöken som kommer att prioriteras under sommaren.
- Somrarna är tuffa och alla får ta i extra. Vi tar in de vikarier vi har men det gäller också att hålla kompetensen.
Om hälsan är dålig hos barnet eller mamman kan hon bli kvar i flera dagar. Då är det, enligt sjukhuset, naturligt att även pappan kan sova över.
Susanna Lundström har varit kvar för observation efter förlossningen i söndags då hon födde en son. Hon tror att det är bra om maken eller sambon kan stanna kvar tillsammans med mamman på BB, i alla fall första natten efter förlossningen.
- Om pappan skulle bli hemtvingad skulle nog många mammor känna sig övergivna. Det är ju ändå en stor upplevelse man har gått igenom.
Gunilla Hallberg säger att ingen behöver vara orolig över att få förlossningsvård i sommar. Statistiken talar för att allt fler C-länskvinnor föder barn. Därför kommer inte sjukhuset ta emot lika många Stockholmsföderskor i år.
- Det är inget farligt i det här. Folk kan känna sig trygga med att de kommer att få plats, säger Gunilla Hallberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!