Beroendemedicin vid Psykiatrins hus i Uppsala tvingas hålla våldsbenägna personer inlåsta på en slutenvårdsavdelning i väntan på tvångsplacering. Transporterna dröjer och LVM-platserna, som används inom lagen om vård av missbrukare, räcker inte till.
Statens institutionsstyrelse som ansvarar för LVM-hemmen, har efter överbeläggningar runtom i landet beslutat att utöka de permanenta platserna i Sverige med 15 procent.
– Under det senaste året har vi haft ett väldigt hårt tryck på LVM-hemmen. Det är en situation som vi aldrig tidigare stått i. Vi ser inte att behovet kommer att minska, säger omvärldsanalytiker Ola Karlsson Rühmkorff.
För beroendemedicinska enheten vid Akademiska sjukhuset är situationen krisartad. Drogberoende personer som tvingas till LVM-vård blir placerade på en slutenvårdsavdelning i väntan på en plats inom Statens institutionsstyrelse.
– Platsbristen på LVM-institutionerna skapar stora problem för oss. Vi har vårdavdelningar med begränsat antal platser. De flesta av våra patienter är stillsamma och lugna för att de har sökt sig frivilligt hit. Nu måste vi avsätta platser för att vårda patienter som inte alls är intresserade av att sluta med droger. De kan bli både arga och våldsamma, säger chefsöverläkare Tobias Eriksson.
Han beskriver hur en drogpåverkad och våldsam person kan föras till avdelningen en fredagskväll av fyra poliser:
– Patienten hade tänkt sig en helt annan helg och vill inte vara här. När poliserna har gått ska sjukvårdspersonalen själva klara av situationen på avdelningen. Vi tvingas dessutom ha mycket personal kring en person för att det inte ska bli farligt.
Han berättar om incidenter där ofrivilliga patienter blivit drogsugna och försökt smuggla in droger på avdelningen. Av tolv vårdplatser som är avsedda för frivilligt sökande har fem använts för tvångsvårdade patienter. En del har försökt bryta sig ut och våldsamheter har förekommit sedan förra året då klinikledningen började märka av den nya trenden.
Vad händer om du säger nej till att ta emot en patient?
– Jag kan inte. Lagen säger att vi ska hålla dem inlåsta i väntan på transport till en LVM-institution. Jag har möjlighet att använda mig av väktare men det gör att miljön på avdelningen upplevs som väldigt hård.
Uppsala kommuns narkotikaenhet, som tillämpar LVM, märker av att besluten om tvångsvård skapar belastningar för sjukvården. Men besluten måste ändå tas, menar enhetschefen Lisa Viksten.
– Vi arbetar i en lagstyrd verksamhet och då någon genom missbruk utsätter sin psykiska och fysiska hälsa för allvarlig fara har vi att ta ställning till om LVM kan vara tillämpligt. Vi kan inte ta hänsyn till platssituationen. Att undvika ett omhändertagande kan leda till allvarliga konsekvenser för den enskilde och i värsta fall leda till en för tidig död. Statens institutionsstyrelse behöver öka antalet platser då det har skett fler tvångsomhändertaganden över hela landet.
Ola Karlsson Rümkorff vid Statens institutionsstyrelse beskriver Uppsala som en stor kommun med många placeringar och som det är angeläget att lösa situationen för. Men det är inte bara att sätta igång med att bygga fler boenden, resonerar han.
– Det måste finnas ett behandlingsinnehåll och rätt personal. Det tar tid att rekrytera. Det är där som den stora utmaningen ligger.