Platsbrist i förskolan

Om alla familjer som har ansökt om förskoleplats till hösten tackar ja till platsen de erbjuds får kommunen problem. Det saknas nämligen 110 platser.

Uppsala2005-06-15 00:00
Antalet barn i Uppsala ökar, politikerna har lovat mindre barngrupper och enligt barnomsorgsgarantin har barnfamiljer rätt till förskoleplats inom tre månader. Det går inte ihop. När länsrätten nu dessutom har stoppat Uppsalamodellen, kommunens försök med privata dagbarnvårdare i familjenätverk, blir antalet barn som kommer att sakna barnomsorg ännu fler.

Jobbar stenhårt
Göran Hedefalk, processledare på barn- och ungdomsnämnden, är dock försiktigt hoppfull.
-Vi jobbar stenhårt för att få fram nya platser och det byggs nya avdelningar hela tiden, säger han.
Bland annat har man placerat nya paviljonger vid Almtunaskolan och Hällebygatan och dessa är, enligt Göran Hedefalk, i toppskick.
Barngrupperna i förskolan har blivit allt större de senaste 15 åren. 1990 var det i genomsnitt 13,8 barn i varje grupp och 1998 var det 16,5 barn i varje grupp. 2004 låg riksgenomsnittet på 17,2. Den politiska majoriteten i Uppsala har som målsättning att minska barngruppernas storlekar till 14 för de små barnen och 16 för de stora. På många håll är man nu nära att lyckas. Men målet om minskade barngrupper kolliderar med barnomsorgsgarantin i de områden där trycker på förskolan är som störst. Och ibland tvingas också förskolorna att ta in fler barn för att klara ekonomin.

Nära hemmet
Men det är inte bara det totala antalet platser som är bekymret. Skollagen säger att förskoleplats ska erbjudas så nära barnets hem som möjligt och med hänsyn till föräldrarnas önskemål. Som det ser ut nu går detta inte att uppfylla.
-Platserna och barnen finns inte på samma ställe, säger Göran Hedefalk. Vi kommer att erbjuda förskola till alla, men alla kommer inte att få plats i sitt närområde. Vi har erfarenhet av att föräldrar tackar nej till obekväma platser och på så sätt kan situationen lösa sig av sig själv framåt augusti.
Men om alla familjer tackar ja till sina platser?
-Ja, då får vi problem.
Indirekt betyder det alltså att kommunen förlitar sig på att många familjer väljer att ordna sin barnomsorg själv. Kanske stannar några föräldrar hemma längre än planerat eller tar hjälp av vänner och släktingar.

Inga lediga alls
Två områden där det kommer att uppstå problem är Sala backe och Årsta. Där finns det inga lediga förskoleplatser alls, men 28 familjer står i kö. Däremot är det lättare att få plats i centrala Uppsala, där 30 platser är lediga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om