Plats på institution kostade 10 000 kronor/dygn
10 000 kronor per dygn. Så mycket var Uppsala kommun tvungna att betala för en enda plats på en låst avdelning på en statlig institution för unga tidigare i höst.
I en rapport till kommunstyrelsen lyfts fallet fram som exempel på de dyra institutionsplaceringarna. Nämnden skriver att "den placerade ungdomen har en psykiatrisk problematik med självskadebeteende där institutionen bedömde att personalbemanningen måste förstärkas kraftigt."
Kostnaden för den här placeringen under en månad motsvarar en lärartjänst under ett år. Tio dagars placering motsvarar vad Uppsala kvinnojour ville ha ytterligare under hela nästa år för att kunna få bort sina köer och ge fler kvinnor snabb hjälp.
— Sätter man det här i relation till andra kostnader som kommunen har så låter det som oerhört mycket pengar. Men nu var det fara för en människas liv och tack och lov har vi då en lag som säger att vi måste ingripa, säger Jürgen Koch, ordförande i sydvästa distriktsnämnden som fattat beslutet om placeringen.
I det aktuella fallet har insatsen fått önskad effekt.
— Situationen är betydligt lugnare i dag och kostnaden för placeringen är inte lika hög längre, säger Jürgen Koch.
Han och hans politikerkolleger i distriktsnämnderna måste besluta om varje institutionsplacering. I det här fallet var nämnden helt enig, trots den unikt höga kostnaden.
Just nu ser kommunens fem distriktsnämnder ut att göra ett sammanlagt underskott på 27 miljoner kronor i år. En stor del av underskottet är ökade kostnader för institutionsplaceringar. Kommunerna tvingas att betala för mycket, menar Ewa Ben Ouali, chef för enheten för distriktsnämnderna.
— Normalt betalar vi mellan 4000 och 5000 kronor om dygnet för tunga fall. Redan det tycker vi är för mycket. I det priset borde det ingå en viss flexibilitet som tillfällig ökning av bemanningen, säger hon.
Hur ska då kommunen kunna minska sina kostnader för placeringar? Ewa Ben Ouali saknar ett självklart svar på den frågan.
— Vi satsar mycket på öppenvård och förebyggande arbete, men det finns inget som säger att det självklart leder till minskade kostnader för placeringar. Snarare ser vi att behoven av alla typer av insatser ökar, säger hon.
Bengt Sandblad, ordförande i barn- och ungdomsnämnden som följer upp distriktsnämndernas resultat påpekar att situationen är lika för alla Sveriges kommuner. Men icke desto mindre är placeringarna dyra för kommunen.
— Det handlar om fruktansvärt mycket pengar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!