Plastpåsarna fortfarande fria i Sverige
Städer och länder runt om i världen förbjuder köp eller användning av plastpåsar. Men något förbud i Sverige är inte aktuellt, enligt miljödepartementet.- Vi ska absolut förbjuda plastpåsarna i Sverige, säger Marianne Kahn, ordförande i Uppsala naturskyddsförening.
Linda Kinell och Ola Svanberganvänder hellre plastkassar än papper när de handlar mat. - Vi återanvänder plastpåsarna till hushållssoporna sen, säger Linda Kinell.
Foto: Tor Johnsson
En och annan som sett Ekonomikumparken i Uppsala dagen efter valborgsmässoafton kanske har fått känslan av att plastpåsarna är ett miljöproblem även i Sverige. Men enligt Hannes Borg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet, är det inte så.
- Vi har ett ganska välutvecklat system där producenten ansvarar och betalar för att avfallet återvinns på ett bra sätt. De länder som har förbjudit plastpåsar har ett specifikt problem med dem, dels för att man inte kan återvinna dem och dels för att de är ett nedskräpningsproblem, säger han, och förklarar att de flesta plastpåsar i Sverige kan återvinnas som mjukplast eller går till energiåtervinning där de eldas upp i lokala fjärrvärmeverk.
De Uppsalabor som UNT träffar på i några av Uppsalas matbutiker verkar vara kluvna inför ett förbud mot plastpåsar. De flesta har inte funderat särskilt mycket på frågan, några tar aktivt ställning för ett förbud medan andra tar ställning emot.
- Förbjud plastpåsarna om det finns helt miljövänliga alternativ, säger Katarina Standar, som precis packat ned sina inhandlade varor i en plastpåse.
Hon vill se mer information och debatt kring frågan, så att folk i allmänhet, om det blir aktuellt med ett förbud, förstår varför. Själv tar hon ofta med sig en plastkasse hemifrån när hon ska handla för att återanvända dem så mycket som möjligt.
Olle Johansson köper aldrig plastpåsar i affären men tycker inte att man ska förbjuda dem i Sverige.
- Det finns ju så många bra sätt att använda dem på, säger han.
Enligt de kassabiträden som finns på plats i Ica Supermarket City väljer de flesta påsar av plast framför de av papper eller tyg. Butiken tillhandahåller, vid sidan av pappers- och tygkassar, bara så kallade bionedbrytbara plastkassar av stärkelse sedan ett halvår tillbaka. Experter menar dock att de i själva verket inte är så miljövänliga, eftersom de kan ta upp till ett halvår att bryta ned.
Marianne Kahn, ordförande i Uppsala naturskyddsförening, rekommenderar andra att använda tyg och papperspåsar i första hand. Hon välkomnar ett förbud mot plastpåsar i Sverige.
- Vi har sett många effekter av hur plastpåsen påverkar naturen. Vi håller just nu på att dokumentera nedskräpningen i Uppsala, där plastpåsarna naturligtvis är en stor del, säger Marianne Kahn.
Enligt Hannes Borg på miljödepartementet är miljöeffekten av plastpåsar i Sverige i dag ganska liten, men han utesluter inte att det kan bli aktuellt i framtiden.
- Jag har dock svårt att se att politiker skulle förbjuda en speciell sorts förpackningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!