Plantskola lägger om produktionen efter stormen i Sydsverige
Lugnets plantskola utanför Bålsta tvingas effektivisera och lägga om sin produktion för att få fram skogsplantor till de stormdrabbade områdena i södra Sverige. Behoven i Norrlands skogar får vänta.
Lugnets plantskola, som ägs av statliga Svenska Skogsplantor, har egentligen lågsäsong. Men just nu pågår ett stort samordningarbete för att kunna möta de stora behovet från syd.
Sexton miljoner plantor, mest tall och gran, drivs upp vid Lugnet varje år. Men alla färdigvuxna plantor är beställda sedan flera år tillbaka och ska sättas ut under det kommande året. Just nu töms de sista växthusen inför vårens nysådd. Vad det blir vet dock ingen med säkerhet i dag.
— Vi måste titta på alla möjliga lösningar för att öka vår produktion. Men det blir inte lätt. Vi är redan fullbelagda, säger platschef Henrik Svensson.
Styrs över
För Lugnet kan det betyda att all nyproduktion styrs över till plantor anpassade för Sydsverige. I dag producerar plantskolan sex miljoner plantor anpassade för Norrlands skogar. De får vänta.
Omställningen ska ske utan stora nyinvesteringar.
— Investerade vi nya anlägningar så skulle vi stå med outnyttjad kapacitet inom några år igen. Kanske kan vi öka produktionen lite mer genom att utnyttja våra växthus effektivare, säger han.
Det tar mellan ett och två år att få fram plantorna och det utgör en risk när så mycket skog blåst ned. Helst ska skogsmarken i Sydsverige planteras direkt efter en avverkning. Går det några år emellan så hinner gräs och lövskog växa upp och det minskar förutsättningarna för de små plantorna att överleva.
— Ett stort problem är att det kanske inte finns folk som kan markbereda och plantera dem. Många jobbar med att ta reda på skogen. För att allt ska fungera krävs god samordning, säger Henrik Svensson.
Svenska Skogsplantor ägs av statliga Sveaskog och har cirka 40 procent av den svenska marknaden. Produktionen ligger på 125 miljoner plantor årligen.
UNT-fakta
Cirka 80 miljoner kubikmeter skog värd upp till 30 miljarder kronor blåste ned i stormen den 8-9 januari i år.
För att återplantera skogen behövs 200 miljoner skogsplantor. Det beräknas kosta cirka en miljard kronor. Halland, Västergötland, Småland och Norra Skåne som drabbades värst av stormen har de största planteringsbehoven.
Ett normalår planteras 300 miljoner trädplantor i hela landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!