Planeringen för Årike Fyris fortsätter

Planeringen av naturreservatet Årike Fyris fortsätter, om än med snävare ramar än vad som från början var tänkt.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2011-09-07 21:30

Fortsätter gör också planeringen för en bilbro över Fyrisån mellan Ultuna och Sävja. Den samlade oppositionen reserverade sig emot beslutet i kommunstyrelsen.
Den borgerliga alliansen röstade på onsdagen för ett fortsatt arbete med reservatsbildning vid Årike Fyris men med reservationen att ”smärre gränsjusteringar kring exempelvis infrastruktur och bebyggelse bör övervägas, liksom ändringar i syftesskrivning och föreskrifter, för att bevara ett visst mått av handlingsfrihet”.

Det innebär att kommunstyrelsens alliansledamöter går emot sina partikolleger i byggnadsnämnd och fastighetsnämnd som inte ville ha något naturreservat över huvud taget.
Däremot går kommunstyrelsen med på gatu- och trafiknämndens krav att en bilbro ska kunna byggas genom reservatet mellan Ultuna och Sävja.
I beslutet på onsdagen ingår att kommunledningskontoret får i uppdrag att påbörja arbetet med en fördjupad översiktsplan där en bilbro i området ingår.
Vad som ska hända med Flottsundsbron är fortfarande under utredning.
Uppdraget från kommunstyrelsen till gatu- och trafiknämnden är att den pågående utredningen om bron ska redovisas före 2011 års utgång.

Oppositionspartierna S, MP och V lade en gemensam reservation mot delar av Årikebeslutet.
– Vi ville ha en skrivning och ett uppdrag som innebär att arbetet med att etablera ett naturreservat Årike Fyris ska fortsätta, utan reservationer och skrivningar som innebär att området krymps eller reservatsbildningen skjuts på framtiden, sade kommunalrådet Marlene Burwick (S), på onsdagskvällen.

För Miljöpartiets Maria Gardfjell är planerna på en bilbro mellan Ultuna och Sävja direkt avskräckande:
– En bilbro enligt de ritningar som vi tidigare sett skulle innebära en direkt skräckinjagande vall rakt genom reservatet. Landskapsbilden skulle förstöras helt, sade Maria Gardfjäll.
Att Flottsundsbron kräver åtgärder är däremot politikerna eniga om. Vad den pågående utredningen kommer fram till återstår att se, men Maria Gardfjäll kan tänka sig olika möjligheter:
– Antingen kan den nuvarande bron byggas om och ut och eventuellt flyttas ett femtiotal meter. Eller också kan en högbro byggas från åsen på östsidan och med det andra brofästet söder om skidbackarna i Sunnersta. Det skulle ge plats också för spårvägstrafik och därmed en kollektivförbindelse mellan de sydvästra och de sydöstra stadsdelarna och möjligheter att skapa båtuppläggningsplatser nära Ekoln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om