Planer på ny ombyggnad av Gottsunda centrum

Hur mår Gottsunda centrum? Kunderna undrar och butikslokaler gapar tomma. Nu tänker kommunala fastighetsbolaget göra en ny ombyggnad.

Uthyres. Gottsunda centrum har problem att fylla sina lokaler med butiker. Nu planerar kommunala fastighetsbolaget en ombyggnad av det nybyggda.

Uthyres. Gottsunda centrum har problem att fylla sina lokaler med butiker. Nu planerar kommunala fastighetsbolaget en ombyggnad av det nybyggda.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-01-24 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

En informationstavla på entréplan listar 33 verksamheter i lokalerna. De kunde ha varit fler, för åtskilliga butikslokaler står tomma med entrén täckt av reklam för Gottsunda centrum eller ett kommande loppis. Det märks inte minst på den nyligen tillbyggda övervåningen där det stora gymmet har stängt igen och alla andra butikslokaler gapar tomma.

Det pratas om det bland kunderna.

– Jag tror att det är för lite folk i centrumet. Butikerna är bra men det skulle behövas fler butiker som passar familjer. Det finns ju mycket familjer här, säger Anam Almusawi.

Maria Bertilsson, som kommer med femårige Sixten och parkerar cykeln utanför huvudentrén, tycker att det är en tråkig situation.

– Vi var på en långresa i höstas. När vi kom tillbaka insåg jag att ett par butiker till hade försvunnit. Vem har samhällsplanerat? Hur har man tänkt? Det måste ju finnas en plan för vilka som ska komma hit och handla.

Enligt Ove Jansson, vd för Uppsala kommuns fastighets AB som äger köpcentret, finns det en plan: de tomma butikslokalerna på övervåningen ska byggas om och ge plats åt landstinget. Ytterligare en våning på 1 200 kvadratmeter byggs ovanpå Willys. Tillsammans ska lokalerna ge plats för vårdcentralen och folktandvården som flyttar från den gamla delen i Gottsunda centrum. Vad som händer med de lämnade lokalerna är ännu inte bestämt. Bolagets styrelse måste godkänna om- och tillbyggnaden som beräknas kosta 75 miljoner kronor, men kommunledningen är informerad.

– Vi måste tänka i andra banor om det visar sig att konjunkturen är svår. Det är svårt i dag att få handelsetablering i den här typen av centrum.

Enligt Ove Jansson finns det några butiker som kan vara på väg in i entréplans tomma lokaler. Men ingenting är klart.

– Ska vi ta in nya butiker så vill vi se till att det är butiker som överlever också. De stora butikerna funkar bra.

Varför driver Uppsala kommun ett köpcentrum?

– I det här fallet var det för att vi ska vara en katalysator för att lyfta området.

Ove Jansson nämner bostadsbyggande, minskat bus, och stigande priser på bomarknaden i närområdet.

– Jag säger inte att det beror på Gottsunda centrum men det har bidragit.

Hösten 2013 reagerade köpmän mot hög hyra och låg försäljning. Några butiker hade stängt och andra var på väg att stänga. Ett 15-tal köpmän skrev på en skrivelse till Uppsala kommuns fastighets AB som äger köpcentret.

I dag är det svårt att hitta kritiska röster som vill uttala sig med namn. Catrin Runesson som driver blomsterbutiken är positivt inställd:

– Jag tycker inte att det är höga hyror här och det var långt ifrån alla som var med på skrivelsen. Visst vill vi ha fullt med butiker men man vet ju att det är en lång process för att få hit en mix av butiker.

En anonym butiksägare säger att han inte tror att problemen sitter i hyrorna.

– Det är för lite underlag. Det behövs kanske lite mer marknadsföring.

Ove Jansson tycker att fastighetsbolaget gjort vad man kan för att marknadsföra centrumet. Han tycker att det hörs färre kritiska röster i dag bland butiksägarna.

– Så positivt som det är nu bland handlarna har jag inte upplevt tidigare.

Det negativa ryktet om Gottsunda påverkar, menar en annan butikschef.

– Jag tror på det här centrumet, men vi måste ju få lokalerna uthyrda. Bara folk kommer hit och ser att det är bättre här än vad ryktet säger så blir det nog bra.

Gottsunda centrum

Gottsunda centrum byggdes 1974 och firade 40-årsjubileum i höstas. I anslutning till butikerna finns simhall, bibliotek och vårdcentral. Uppsala kommuns fastighets AB började bygga om 2009 och kostnaden beräknas till cirka 500 miljoner. Målet är att öka besöksantalet från drygt tre miljoner till 4,5 miljoner. Förutom förändringarna i centrumdelen planeras sedan tidigare för ett kontorshus i tre våningar ovanpå delar av centrumbyggnaden, samt ett kulturhus under samma tak som Gottsunda centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!