Ett återkommande problem i Uppsala är att en del föräldrar tycker att deras förskola ligger för långt från bostaden. Men kommunen hoppas att en ny modell ska leda till förbättringar.
I nuläget får föräldrarna lämna upp till nio önskemål om vilken förskola deras barn ska gå i. Om alla dessa förskolor är fulla kan föräldrarna erbjudas plats på andra förskolor. Låt oss säga att en förälder som bor i norra Uppsala i brist på andra erbjudanden tackar ja till en förskoleplats i södra Uppsala. Då är den platsen i södra Uppsala "låst" och kan inte ges till en förälder som är bosatt i närheten.
Sådana situationer vill kommunen råda bot på genom ett system med zonindelning som utbildningnämnden nyligen klubbat.
Det ska fungera ungefär så här: Anta att en förälder inte får en plats vid någon av de förskolor som personen önskat. Då ska kommunen istället erbjuda förskoleplats inom en särskild geografisk zon där föräldern bor.
Det blir då en spärr mot att platsen ges till en förälder som bor i en helt annan del av Uppsala, det vill säga i en zon långt bort.
Kommunen har gjort datakörningar för föräldrar i olika delar av kommunen. Det visade sig att en del fick fördelar av zonindelningen. Däremot fick vissa på landsbygden längre till förskolan. Enligt kommunen låg förskolan då i riktning mot centrala Uppsala som för många är vägen till arbetsplatsen.
– När det gäller föräldrar som inte fått plats vid förskolor de önskat tror vi att zonindelningen medför att fler än idag får närmare till förskolan, säger utbildningsnämndens ordförande Helena Hedman Skoglund (L).
Villkoret för att föräldrar ska erbjudas en förskola inom den egna zonen är givetvis att det finns någon ledig plats där. Är alla platser inom zonen upptagna kan föräldrarna istället erbjudas plats vid en så kallad vårförskola. Det är förskolor som håller lokaler i beredskap för att kunna ta emot extra barn under våren då trycket är extra högt.
Det finns fyra vårförskolor med sammanlagt 90 platser men vilka de är varierar år från år, beroende vilka delar av kommunen som har störst platsbrist.
Modellen med zoner införs februari 2022. KD, M och C har reserverat sig och vill istället att kommunen ska bli bättre på att snabbt skapa förskoleplatser när och där de behövs. De borgerliga anser även att det är svårt att förutsäga konsekvenserna av zonindelningen.