Placering av unga ska bli billigare
Mer än en kvarts miljard kronor om året. Så stor har kostnaden för vård av unga på hvb-hem eller i familjehem varit i Uppsala kommun de senaste åren. Men nu ser i alla fall ökningen av kostnaden ut att ha hejdats.
Foto:
Kostnaderna för de här insatserna har skenat och blivit ett svårt huvudbry för många kommuner. Inte minst i Uppsala kommun som dras med tiotals miljoner i högre kostnader än andra större städer. Nu har kommunens egna revisorer gjort en utredning för att om möjligt hitta en förklaring. Men något enkelt svar har inte gått att hitta.
Framför allt är det antalet vårddygn på hvb-hem som är stort i Uppsala. Revisorerna frågar sig nu om det finns "kulturella orsaker" till att Uppsala kommun gör andra bedömningar än kollegerna i andra kommuner när besluten om insatser tas. Rapporten ska diskuteras av ansvariga politiker i veckan.
- En hel del av vad revisorerna kommer fram till har vi själva observerat förut, och vi har faktiskt lyckats bryta kostnadsutvecklingen nu. Eftersom de inte hittat något väsentligt nytt bekräftar rapporten att vi är på rätt väg, säger Anders A Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga.
Färre beslut om dyra placeringar ser ut att tas i år och placeringarna ser också ut att bli kortare. Socialtjänsten har arbetat med vad man kallat Brytprojektet och skapat en expertgrupp som noga analyserat alla placeringar innan beslut, och försökt hitta lösningar i exempelvis öppenvård i stället.
- De har varit något av vakthundar, en sorts kontrollstation. Förhoppningsvis kommer vi att vara närmare att klara budgeten på 269 miljoner kronor i år, säger Anders A Aronsson.
Men allt handlar väl inte pengar, ungdomarna ska väl få rätt vård också?
- Självklart kommer barnens bästa i första hand. Men insatser kan ges på många sätt. Ofta är öppenverksamhet i hemmet, kanske med terapeutisk behandling under dagtid, väl så bra. Det råder inte social misär i landets övriga storstäder där kostnaderna är lägre, säger Anders A Aronsson.
I nästa vecka tar kommunfullmäktige ställning till ett förslag om att föra över de socialsekreterare som arbetar med barn och unga ska till socialnämnden för barn och unga.
- Den förändringen borde ha gått mycket snabbare. Men nu blir den förhoppningsvis av och det kan också bidra till lägre kostnader, säger Anders A Aronsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!