För den som tagit ut svängarna på nyårsafton ligger det nära till hands att beställa pizza på nyårsdagen. För många är det lika självklart som att ligga i tv-soffan och glo på backhoppning eller Ivanhoe. Pizzan mättar och innehåller oftast rikliga mängder fett, något som mångas magar av någon anledning efterfrågar dagen efter den stora festen.
UNT:s rundringning till pizzerior i Uppsala ger visst stöd för att det går att utnämna nyårsdagen till den stora pizzadagen. Men det börjar lite trögt när UNT ringer upp Ram-Boo pizzeria i centrala Uppsala.
– Nej, vi har ingen extra försäljning. Kanske beror det på att det inte bor så många barnfamiljer mitt i stan, spekulerar pizzabagaren (som vill vara anonym).
På Ken´s pizzeria i Boländerna uppger man att det gräddas betydligt fler pizzor än vanligt och att det kan bli aktuellt att ta in extrapersonal.
– För oss är nyårsdagen årets bästa försäljningsdag, säger pizzabagaren (som även han inte vill uppge sitt namn).
Han berättar att det kan bli långa väntetider men att kunderna oftast har större tålamod än andra dagar. Väntetiderna blir längre, och den vanliga kvarten kan bli mer än dubbelt så lång. Ugnens kapacitet blir ofta en flaskhals. Max tolv pizzor kan gräddas samtidigt.
Pizzabagaren på Ken´s berättar också att det är också just pizza som efterfrågas. Kebab går inte alls lika bra.
Från Svamptorgets pizzeria i Norby hörs liknande tongångar.
– Vi gör extra många pizzor på nyårsdagen, inte så mycket kebab.