Pixel på jobbet
Vad gör en forskare? Sitter man vid puttrande vätskor i ett laboratorium hela dagarna?David Hammarling, 11 år, har testat hur det är att forska i biologi.
Tillsammans med Nicklas Samils på Sveriges lantbruksuniversitet fick Pixelpanelens David Hammarling testa hur det var att vara svampforskare.
Foto: Robert Berthagen
- Jag trodde svampforskning var att titta på en massa kantareller.
I stället får David lära sig hur man odlar svamprötter, som är så små att man måste titta på dem i mikroskop. Först steriliserar Nicklas och David utrustningen i kokande vatten.
Sedan får David försiktigt plocka över en liten bit av svampodlingen som Nicklas har gjort i ordning till en liten glasskiva. På med en ännu tunnare glasskiva, och så kan David titta på de pyttesmå sporerna i mikroskopet.
- Det ser ut som en liten larv med blåsor. Coolt. Kan jag förstora ännu mer? frågar David.
Under dagen hinner David bland annat undersöka en genmodifierad självlysande svamp, och en som man kan göra både penicillin och mögelost av.
Efter att ha provat kan David mycket väl tänka sig att bli forskare i biologi, säger han.
- Det är ju spännande, ifall man skulle hitta något nytt, som ingen annan har
hittat.
Men en forskare sitter inte alltid framför mikroskopet. Att resa till olika forskarmöten runt om i världen hör också till yrket. Man måste också läsa och skriva ganska mycket, berättar Nicklas. Det är inget som avskräcker David.
- Inte om jag får hålla på med sådant här!
När dagen är slut frågar Pixel om Nicklas tror att David skulle bli en bra forskare i biologi.
- David skulle bli en utmärkt forskare! Han är nyfiken och försiktig i sina rörelser, det är viktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!