Pirrigt inför premiären på bostadsförmedlingen

Det är lite pirr i magen bland personalen på Uppsalas bostadsförmedling som slår upp portarna på onsdag.

Mona Lindén, vd Bostadsförmedlingen.

Mona Lindén, vd Bostadsförmedlingen.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2016-05-30 07:05

– Det är som inför en premiär på en föreställning. Vi har förberett oss väldigt länge och nu gäller det att allt fungerar, säger Mona Lindén, vd för Bostadsförmedlingen.

Även om man utgår från Uppsalahems befintliga kö har den nya Bostadsförmedlingen behövt bygga upp helt egna it-system för att hantera bostadskön.

– Det finns inga färdiga system på marknaden. Och de it-system som fastighetsägarna har ska hantera en massa andra saker som hyresbetalningar med mera som inte är relevant för oss, säger Mona Lindén.

Under våren har man rekryterat personal och de sista har kommit på plats de senaste veckorna. På kontoret, som ligger två trappor upp i grannfastigheten till Rådhuset, finns nu totalt 18 anställda, inklusive sommarvikarier.

Grunden i förmedlingen är att allt ska kunna skötas via webben. Men för dem som vill går det bra att både ringa och besöka bostadsförmedlingen för att få hjälp.

Till att börja med kommer Bostadsförmedlingen att ha ett par hundra lediga lägenheter som ska hitta hyresgäster. Framför allt är det från Uppsalahems bestånd. Allihop kommer dock inte att ligga ute direkt den 1 juni, utan de kommer att pytsas ut löpande under sommaren.

– Vi vill se att systemen fungerar. Dessutom behöver vi koordinera publicering med datum för visning och inflyttning för respektive lägenhet. Men när systemet kommit i gång så kommer alla lägenheter att annonseras direkt när de kommer in, säger Mona Lindén.

Så här kommer den nya förmedlingen att fungera i praktiken:

Grunden är Uppsalahems bostadskö som flyttas över från Uppsalahem den 31 maj. Alla köande behåller sin kötid från Uppsalahemstiden. Vill fler fastighetsägare flytta in sina köer går det också bra, och det får man lösa i varje enskilt fall. Om en köande står i flera köer är det den längsta kötiden som räknas.

De lediga lägenheterna annonseras på Bostadsförmedlingens webbsida och här kan de köande som betalat årsavgiften på 290 kronor lämna intresseanmälningar. Man kan anmäla intresse till tre lägenheter åt gången.

De som uppfyller fastighetsägarens kriterier och har längst kötid får erbjudande om att komma till visning av lägenheten. Efter visningen ska man ge ett definitivt besked om man fortfarande är intresserad eller inte. Skulle man efter visningen ha tackat ja men ändå hoppa av innan det är dags att skriva kontrakt spärras man i sex månader från att teckna sig för nya objekt.

Efter att man skrivit kontrakt får man betala en förmedlingsavgift på 1250 kronor, med undantag för om det är ett tidsbegränsat kontrakt. När man fått en lägenhet nollställs också kötiden, om det inte rör sig om en lägenhet utan besittningsskydd, som en studentlägenhet eller ett korttidskontrakt.

Frågan om förmedlingsavgiften ska utredas när det är klart hur bostadsförmedlingens ekonomi kommer att se ut.

De köande betalar

Bostadsförmedlingen är ett kommunalt bolag som förmedlar lägenheter i första hand i Uppsala, men även i Enköping. Samtal pågår med fler kommuner i regionen som eventuellt kan ansluta sig.

Man har en kö till samtliga lägenheter. Fastighetsägaren kan dock ställa upp vissa krav för hyresgästerna, om det till exempel rör sig om studentlägenheter eller ett 55+-boende, eller om man måste ha en viss inkomst för att få hyra. Bostadsförmedlingen kontrollerar att de köande uppfyller kriterierna innan lägenheten förmedlas.

Det är frivilligt för fastighetsägarna att ansluta sig och i så fall hur många av sina lägenheter de lämnar till Bostadsförmedlingen.

Alla köande ska betala en årsavgift på 290 kronor. Den som får en lägenhet betalar en förmedlingsavgift på 1250 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!