"Pingstkyrkan passar romerna"

- Pingstkyrkan passar nog romernas go och temperament.Så förklarar pastorn Reijo Luotomäki den starka kopplingen mellan romer och Pingstkyrkan.Med start i dag arrangeras tältmöten med Jesus i centrum i Gränby.

Från vänster: Allan Svart, Harte Lindström, Viljo Manner, Pärti Palmblad, Taisto Manner jobbar med att få upp mötestältet.

Från vänster: Allan Svart, Harte Lindström, Viljo Manner, Pärti Palmblad, Taisto Manner jobbar med att få upp mötestältet.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2008-05-28 16:19
Trots den gassande solen och det svettiga arbetet med att slå ner stora pålar i marken med kraftiga släggor är det svarta finbyxor med pressveck och fina skor som gäller på cirkusplatsen i Gränby. Det är medlemmar i den pingstförsamlingen i Uppsalas finska grupp, som till övervägande delens består av finska romer, som samlats för att göra sätta upp mötestältet med 450 platser där väckelsemöten och bibelstudier ska hållas i tre dagar. Mötena kommer att hållas på finska och svenska.

- Bänkarna kommer att vara fulla. Det kommer hit folk ända från Finland, berättar Ossi Borg, från föreningen Tro och Hopp från Spånga Filadelfiaförsamling i Stockholm, som är medarrangör av tältmötena.
- Tro och Hopp arbetar för alla och vi är öppna för den som vill, men mittpunkten i föreningen är romer, säger Ossi Borg.
Just nu ligger bänkarna på marken, omonterade, men Ossi Borg får hjälp av två karlar och börjar sätta i hop dem. En av bänkmontörerna skiljer sig från mängden svartklädda karlar. Han har röd T-shirt med bilmärken på. Han är pastor i den finska gruppen och heter Reijo Luotomäki och är bara finländare, inte rom. Därav den skilda klädstilen.

- Bekännelsernas och den helige andes betydelse inom pingst passar nog romernas go, säger han som genom sitt arbete lärt känna många romer.
- Jag känner nog till 99 procent av alla finska romer i Uppsala, säger han.
Banden till Pingstkyrkan går långt tillbaka i den romska kulturen, och är kanske särskilt starka bland finska romer.
- Romer har alltid haft en gud. Men kyrkan var länge emot oss romer som i stället vände sig mot frikyrkorna. Där blev vi bättre bemötta, säger Ossi Borg.

Även utomlands har många romer en nära koppling till kyrkan. I exempelvis Spanien har romerna traditionellt sett varit katoliker, men pingströrelsen är på frammarsch, berättar Daniel Tan, spansk rom, som ska delta i tältmötena som talare.
- Vi har 5000 pastorer i Spanien, säger han
Arbetet med att få upp det väldig tältet sniglar sig framåt. Det mäts och det pålas. Flera behåller jackorna på i värmen. Ossi Borg berättar att Tro och Hopp särskilt arbetar med att hjälpa samhällets utstötta.
- De kan få ett andligt hem och ett ny liv hos oss, säger han.

Jag frågar om romer, som själv levt isolerade från övriga samhället, har lättare att leva sig in i den typ av erfarenhet.
- Ja, jag tror kanske att vi är med sociala, säger han.
Plötsligt dyker Gunnar Olovsson, pensionerad pingstpastor i Uppsala upp. Han är begeistrad över att klassiska tältmöten är på gång.
- Det är som i gamla tider det här, utbrister han och kramar om sina vänner som han kallar bröder.
Han har lång erfarenhet av församlingsarbete nära den romska kulturen.
- Romerna är en frisk fläkt inom Pingstkyrkan, säger han.
Kanske är det den heliga ande som drar fram?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!