Siri Strand och Emma Westas Rödin startade Pillerpodden, som handlar om psykisk ohälsa, för sex år sedan. Sedan dess har en hel del hänt. Utöver ett antal poddavsnitt har duon gett hundratals föreläsningar och släppt en bok. De senaste tre åren har allt dessutom dokumenterats av regissören Andreas Doyle som följt de två Uppsalatjejerna.
– Jag har varit en fluga på väggen, säger han.
Tanken var att han skulle följa med på en resa där Pillerpodden växte sig större. I stället har det varit några ganska tunga och turbulenta år.
– Det tog en helt annan vändning, konstaterar Siri Strand.
Under filmandet beslutade de två vännerna att lägga ner verksamheten.
– Tyngden tog över och påverkade vår vänskapsrelation till den nivå att vi inte kunde prata med varandra. Då valde vi att prioritera vår vänskap framför Pillerpodden, säger Siri Strand.
Att prata så mycket om, och förknippas med, psykisk ohälsa har sina baksidor. Det finns risk att man fastnar i sina gamla problem, menar Emma Westas Rödin.
– När jag började må bra så skämdes jag jättemycket. Det blev en konflikt och det är inte sunt, säger hon.
Dokumentärfilmsprojektet delfinansieras av Uppsala kommun och tanken är att filmen bland annat ska visas på skolor och fritidsgårdar. Trots ämnet ska den färdiga dokumentären inte vara nattsvart.
– Man blir så matad med negativitet. Här kan vi visa att det finns en väg ut och ge hopp, säger Andreas Doyle.